„Klubrádió
A lényeg

Elítélte a bíróság az illegálisan medvebőrrel kereskedő fideszes politikust

10/01/2022 17:01

| Szerző: Klubrádió

Jogerősen elítélte a bíróság természetkárosítás miatt az illegálisan medvebőrrel kereskedő Remete József sümegi fideszes önkormányzati képviselőt – számolt be a Magyar Narancs. A képviselő korábban azt mondta, álhír az egész.

Mint írják, lezárult az a büntetőeljárás, amelyben az egyik vádlott Remete József sümegi fideszes önkormányzati képviselő volt. Az ügy érintettjei – Remete aktív közreműködésével – illegális barnamedve preparátummal kereskedtek.

A rendőrség akkor kezdett nyomozni, amikor az egyik vádlott egy internetes felületen megpróbálta értékesíteni az ismeretlen eredetű, de Remete József másodrendű vádlott által beszerzett barnamedvebőrt. Az ezt követő házkutatás során a hatóságok lefoglalták a medvebőrt; utóbb a Pest Megyei Kormányhivatal el is kobozta, és állami tulajdonba került.

A bíróság megállapította, hogy vádlottak nem rendelkeztek a természetvédelmi hatóság engedélyével sem a preparátum birtokban tartásához, sem annak értékesítéséhez. Ezért mindhárom vádlottat természetkárosítás bűntette miatt 1 évre próbára bocsátották. A végzés ellen egyik vádlott sem fellebbezett, így az jogerőssé vált. 

Ez azért is érdekes – hívja fel a figyelmet a Magyar Narancs –, mert Remete korábban még úgy nyilatkozott, hogy „álhír” az egész. 

Vannak más érdekességek is

A cikkben felidézték, hogy Remete József a gazdasági bizottság elnökeként a Remete Kft. ügyvezetője; erre a cégre bízta Sümeg Város Önkormányzata a 2020-as évre a városban működő iskolák, óvoda, és szociális intézményeinek a közétkeztetését. A megbízás egy évben közel 50 millió forint közpénz bevételt jelent a Remete Kft-nek.

Szintén a Magyar Narancs számolt be elsőként arról tavaly november elején, hogy a helyi fideszes ügyeket rendszeresen feltáró és megíró ellenzéki lap, a Sümegi Szó egyik terjesztőjének kétszázezer forintot kínált valaki, ha átadja neki a nála lévő közel kétezer példányt. A szóban forgó lapszámban cikkeztek a Remete József és társai elleni vádemelésről.

(Kiemelt képünk illusztráció, forrás: Pixabay)