„Klubrádió
A lényeg

Elismerték az oroszok: elsüllyedt a Moszkva cirkáló

15/04/2022 05:08

| Szerző: Klubrádió

Az orosz védelmi minisztérium közleményben ismerte el, hogy elsüllyedt a Moszkva cirkálóhajó a Fekete-tengeren, Ukrajna déli partjainál. Az ukránok szerint rakétákkal találták el, az orosz fél szerint viszont a hajó fedélzetén található lőszerek robbantak fel. Ennek a hajónak üzenték a Kígyó-sziget védői a háború első napjaiban, hogy "húzzon a f*szba".

Ukrán jelentések szerint Neptun rakétákkal támadták meg a hajót, ám az oroszok ezt nem erősítették meg. Az ukránok arról is írtak, hogy hiába siettek a Moszkva segítségére más hajók, a manőver veszélyessége miatt nem tudták érdemben megközelíteni, így a sérült cirkáló felborult, és süllyedni kezdett. Az oroszok ehhez képest azt hangoztatták, hogy a legénység egy részét evakuálták, és elkezdődött a hajó vontatása a szevasztopoli kikötő felé – részletezi a 444.

Ez a manőver azonban biztosan nem sikerült: „a hajótest sérülései miatt a cirkáló elveszítette a stabilitását – ismerte el a minisztérium. „A viharos hullámzás következtében ezek után a Moszkva elsüllyedt.”

Az 1982-ben vízre bocsátott (és egyébként az ukrajnai Mikolajivban gyártott) hajó értékét csütörtöki cikkében 750 millió dollárra becsülte a Forbes. Ez egyértelműen a legjelentősebb orosz eszközveszteség a február 24-én kezdődött háborúban, aminek nyilvánvaló kihatása lehet a harcok menetére is, elsősorban a déli frontokon.

A hírek szerint a Moszkva volt az a hadihajó is, amelyet a Kígyó-sziget védői még az invázió első napjaiban „elküldtek a f*szba”.

(Kiemelt kép: a Moszkva rakétacirkáló 2022. április 7-én Szevasztopolban, egy héttel az elsüllyedése előtt (fotó: Maxar Technologies/Wikimedia Commons)