„Köszönjük
A lényeg

Vedd vissza a jövőd! jelmondattal zajlott a Budapest Pride felvonulás

22/06/2024 16:12

| Szerző: Klubrádió

Június 22-én 29. alkalommal rendezték meg a Budapest Pride felvonulást, az ország legnagyobb emberi jogi tüntetését, ahol a szexizmus, a homofóbia és transzfóbia mellett olyan problémákra is fel kívánták hívni a figyelmet, mint a rasszizmus, a lakhatási válság, az ökológiai krízis és a demokráciába vetett hit válsága.

A „Vedd vissza a jövőd!” visszatérő jelmondattal tartották szombaton 15 órától a 29. Budapest Pride felvonulást, amely lezárta a Pride-hónapot. Az LMBTQ-közösség egyenlőségéért és láthatóságáért kiálló menet a Podmaniczky utcából indult, a résztvevők két órától gyülekeztek ott, majd végigmennek az Andrássy úton, és a Vajdahunyad várhoz érkezve Civil Faluval, beszédekkel, zenével ért véget a rendezvény. Felszólalt Karafiáth Orsolya író, költő, az idei Pride házigazdája is.

Gyorsan utcabálhangulatot teremtettek a felvonulók a Podmaniczky utca Teréz körút és Bajcsy Zsilinszky út közti szakaszán. Lobogtak a szivárványos zászlók, a hangulat családbarát volt, szivárványos ruhákban és kiegészítőkben várakozó, beszélgető emberek töltötték meg az utcaszakaszt – így írta le a 24.hu a helyszínt nem sokkal a kezdés előtt. A tömegben átrajzolt Szájer Józsefet és Szentkirályi Alexandrát ábrázoló transzparenseket, táblákat is lehetett látni.

 
Budapest Pride '24, David Pressman amerikai nagykövet (kép: Klubrádió)

Elöl a hivatalos pride-os karneváli kocsi vezette a sort, de ott voét mögötte a többi között a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP), hátrébb a Momentum bulikamionja is. Az MKKP-sek legnagyobb transzparensén az „Egyenlő jogokat a kétfarkú kapcsolatoknak” szöveg volt olvasható, a momentumosokén pedig az, hogy „Magyarország mindenkié”, valamint az, hogy „Mi is egy család vagyunk”. A DK szimpatizánsai is saját zászló alatt vonultak.

A tömegben több politikust is lehetett látni, így Karácsony Gergely főpolgármestert, David Pressman amerikai nagykövetet, a Párbeszédből kilépett Tordai Bencét, és több momentumost, például Hajnal Miklós országgyűlési képviselőt.

 
kép: Klubrádió
 

Homonnay Gergely író, közéleti aktivista emlékére egy csapat Erzsi macskás molinóval várta a menetet a metrómegálló épülete előtt. Üzenetük: „A szabadság a tonhalnál is fontosabb!”. A menet végén egyébként önkéntesek szedték a szemetet, de a tömeg nem is nagyon szórt el semmit.

A rendőri készültség aránylag nagy volt. A szélsőjobboldali Mi Hazánk az idei Pride idejére is tervezett ellentüntetést, de nem kaptak területfoglalási engedélyt a rendőrségtől. Azért megjelent néhány ellentüntető, köztük Budaházy György szélsőjobboldali aktivista, a Magyar Önvédelmi Mozgalom pedig olyan transzparensekkel, minthogy a „Bűn nem lehet büszkeség tárgya” és egy másikkal, amelyen az LMBTQ-embereket a pedofíliával próbálták összemosni. Rendőrsorfal zárta el őket a tüntetőktől a Hősök terétől távolabb, a Lendvay és a Dózsa György találkozásánál. Skandáltak, szirénáztak, de a tüntetők nem igazán foglalkoztak velük, valószínűleg egy részük észre sem vette őket, írta a Telex.