„Klubrádió
A lényeg

Puszi Gergő – Elbúcsúztatták Homonnay Gergelyt

23/04/2022 19:02

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Szombaton tartották Homonnay Gergely író, közéleti aktivista nyilvános búcsúztatóját a Margit-szigeten. Az eseményen közeli barátai, és tisztelői is megemlékeztek életéről.

"Lehettél volna szponzorált sztár, de elveidből, meggyőződésedből nem engedtél. Nem adtad el magad. Magyarországon egy ellenzéki aktivistának nem akad anyagi támogatója. Ez a mi tökéletlenségünk, nem a tiéd" – mondta olvasója és későbbi barátja, Balogh Krisztina. Volt gimnáziumi diákja, Hajmási Dávid színész megismerkedésük történetét osztotta meg, és hogy hogyan döntött Homonnay az akkor még gyermek Hajmási felvételéről a Madách Gimnáziumba. Barát Erzsébet, a JATE, ma Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Angol Tanszékének tanára, arról a küzdelemről beszélt, amelyet mássága miatt Homonnaynak meg kellett vívnia. Edward Morley Londonból utazott Budapestre, hogy elbúcsúzzon barátjától. Haulitus Anikó, Gergő könyveinek szerkesztője munkakapcsolatukról, barátságukról, és arról beszélt, hogy amikora szerző túl soká nem tartotta be a határidőt, macskájának Erzsinek írt levelet, hogy szedje ráncba emberét.

 
Perintfalvi Rita
Fotó: Klubrádió/L.Cs.
 

Perintfalvi Rita teológus, író, a Grazi Egyetem tanára az öszinteség és kritikus szemlélet fontosságát hangsúlyozta ki. Kettejüket nevezte a kormányközeli média "Ferenc pápa ügynökeinek". Szerinte Homonnay "karcos harcos" volt, akitől rettegett a hatalom. "Eljutottunk oda Magyarországon, hogy szabadnak lenni szégyen, égető skarlát betű. Szégyennel bélyegzik a tanárt, aki kimeri mondani, hogy ilyen körülmények között képtelenség embert nevelni a hazának. Szégyenteli az orvos, aki ki meri mondani, hogy a magyar kórházak inkább hasonlítanak sintértelephez, mint olyan intézményhez, ahol betegeket lehet gyógyítani." Hangsúlyozta azonban, szabadnak lenni nem szégyen. Homonnay pedig a arra tanítja azokat akik ismerték, hogyan kell karcos harcosnak lenni.

Később a Klubráió kérdésére Perintfalvi elmondta, hogy tudomása szerint még folyik a nyomozás az író halálának ügyében.

 
Iványi Gábor
Fotó: Klubrádió/L.Cs.
 

"Nem a halálé az utolsó szó" – Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) elnöke a húsvét és a pészah üzenetét, a szabadság iránti feltétlen igényt emelte ki. Az író-aktivista "áldozata segített nekünk a szabadság felé elindulni" – tette hozzá.

Végül Soós Judit Gergelynek Erzsitől című búcsúversét Hernádi Judit színésznő előadásában, hangfelvételről játszották le.

 
Három tiszteletkör Homonnay Gergely emlékére
Fotó: Klubrádió/L.Cs.
 

Ezt követően egy repülő, fedélzetén Homonnay hamvaival a rét felett alacsonyan elszállva három tiszteletkört írt le a "Puszi Gergő" feliratot húzva maga után.