„1%
A lényeg

Elhunyt Peter Brook, színházi legenda

3/07/2022 18:11

Gyászol a színházi világ, 97 évesen elhunyt Peter Brook, az egyik legnagyobb hatású brit színházi rendező, aki a 70-es évek óta már Párizsban alkotott - és ott is halt meg.

Az 1925-ben londoni litván zsidó családba született Brookot a 20. század egyik legnagyobb hatású rendezőjeként emlegetik, főleg a Shakespeare-rendezései miatt szerzett hírnevet és a Royal Shakespeare Company-nál is dolgozott egy ideig. Shakespeare több művét filmvászonra is vitte, de legismertebb filmjei talán a Jean-Paul Marat üldöztetése és meggyilkolása, az 1963-as A legyek ura és a Mahábhárata (1990).

A II. világháború után ő ismertette meg a londoni közönséggel Sartre és Cocteau műveit; dolgozott operákon, például a Salome-n, melynek díszleteit Salvador Dalí készítette el. Olyan nagyságokat rendezett, mint Orson Welles vagy Lawrence Olivier. 1974-ben költözött Párizsba, ahol saját színháza mellett a Nemzetközi Színházkutató Központot is létrehozta. Magyarországon is járt, 2010-ben mutatták be A varázsfuvola-adaptációját. De az egész világon dolgozott, többek között Amerikában, Iránban, Afrikában is.