„Köszönjük,
A lényeg

Elárverezték az épületet, tanítási időben ürítettek ki egy iskolát

12/09/2023 15:55

| Szerző: Klubrádió

Kedden kora délután a rendőrség és a végrehajtók jelentek meg az alapítványi fenntartású soroksári Qualitas Gimnáziumnál, majd kiürítették az épületet, a diákokat és a dolgozókat pedig hazaküldték, írja a hvg.hu.

Mint írják, egy bírósági végrehajtó megafonba beszélve arról tájékoztatta a tanulókat, hogy az iskola épületét tavaly októberben elárverezte, az árverés jogerőre emelkedett és a bíróság jogerősen elbírált minden jogorvoslatot. Szerinte az ügyről tudomása volt az iskola és az intézményt fenntartó alapítvány igazgatójának, valamint az iskolatitkárnak is.

Az árverésre a végrehajtó közlése szerint azért került sor, mert az épület építését nem fizették ki, így annak keddtől hivatalosan is új tulajdonosa van.

"Nem tudom, kit értesítettek, és kit nem, én most értesítek róla mindenkit, hogy ezt az ingatlant a mai napon mindenkinek el kell hagyni" – mondta a végrehajtó, majd felszólított mindenkit, hogy a személyes ingóságokat úgy szedjék össze, hogy az épületbe "tanulás vagy oktatás céljából visszajönni" nem fognak tudni többet.

A gimnáziumban egyelőre online oktatásra állnak át. Amikor a diákok azt kérdezték a végrehajtótól, hogy hova menjenek, azt mondta, nem az ő kompetenciája megmondani, hol fognak tudni tanulni a továbbiakban. „Erre a fenntartónak, illetve az Oktatási Minisztériumnak kell majd választ adnia” – fogalmazott a férfi a cikk szerint, bár mivel nincs ilyen tárca, vélhetően az oktatást is irányító Belügyminisztériumra gondolt.

A hvg.hu kérdésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság azt írta, önálló bírósági végrehajtó felkérésére voltak jelen egy végrehajtási eljárásnál, rendőri intézkedésre pedig nem került sor.