„Klubrádió
A lényeg

Elálltak az akciótól, mégsem zárnak be hétvégén tömegesen a benzinkutak

16/08/2022 19:49

| Szerző: Klubrádió

Elmarad a független üzemanyagtöltő-állomások augusztus 19-re és 20-ra tervezett egységes tiltakozó akciója. Ígéretet kaptak a kormányzattól, hogy az üzemanyagok tavaly ősz óta hatóságilag alacsonyan tartott ára miatt elszenvedett veszteségeik mérséklésére még a héten támogatást kapnak. 

Egyénileg döntik el a Független Benzinkutak Szövetségéhez (FBSZ) tartozó vállalkozások, hogy augusztus 19-én és 20-án nyitva tartanak-e vagy bezárnak – közölte a szakmai szervezet, ami azt jelenti, elmarad a független benzinkutak hétvégére tervezett egységes tiltakozó akciója.

A tömeges üzemszünet elmaradásának oka, hogy az FSZB keddi rendkívüli közgyűlésén a tagság többsége arra szavazott, mégse zárjanak be egységesen a benzinkutak. A szövetségnél korábban úgy kalkuláltak, 5-600 benzinkút csatlakozhatott volna a kétnapos tiltakozáshoz. 

Az akció lefújásának előzménye, hogy az FSZB képviselői találkoztak az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkárával, Nobilis Mártonnal, aki megígérte, hogy a héten befogadják a vállalkozások támogatási kérelmeit, a jövő héten pedig megkezdődnek a kifizetések is. 

A 444.hu beszámolója szerint a kisebb töltőállomások nagyjából harmadát üzemeltető vállalkozások ugyanis eddig nem kapták meg a júliusra járó, literenként húsz forintos állami támogatást. A kormány 18,5 milliárd forintot talált a költségvetésben a kis benzinkutak támogatására.

Egri Gábor, a szövetség elnöke a Klubrádiónak azt mondta, tagjaik önhibájukon kívül kerültek olyan helyzetbe, hogy támogatást kellett kérniük, és örülnek, hogy a kormány meghallotta a "segélyhívásukat". Bár a megígért támogatás csak az üzemanyagoknál tavaly ősszel bevezetett árstop miatti veszteségeik mérséklésére elég, megtérítésére nem, és ezért hiteleket is fel kell venniük.

A közgyűlésük határozata után tagjaik maguk dönthetik el, hogy kinyitnak-e vagy sem az ünnepi hétvégén, van-e üzemanyaguk vagy nincs. Elmondta, kedden írásban a Molt is megkeresték, valamint a héten tárgyalásos egyeztetést is terveznek az olajcéggel, hogy jobb legyen a kiszolgálás a "végeken". Egri Gábor felhívta a figyelmet, hogy a Mol rendkívül nyereséges volt az első hat hónapban, és az államnak is rekordbevétele volt az üzemanyag-értékesítésből, áfa és jövedéki adó tekintetében is.

2022. augusztus 16. Esti gyors-részlet / Interjú, Egri Gábor - 2022.08.15.
05:49
00:00