„Klubrádió

Egymillió felett az oltottak száma három hónap után

8/03/2021 14:40

| Szerző: Klubrádió

Meghaladta az egymilliót azok száma, akik megkapták az első oltásukat. Az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos azt is hozzátette, hogy a hétvégén felfüggesztett astrazenecás oltásokat a hét második felében fogják a rendelkezésre bocsátani.

„1002714 ember kapta meg az első oltását Magyarországon, ezzel a lakosság átoltottsága szépen növekedett, olyannyira, hogy az unióban a második helyen vagyunk most a lakosság arányához viszonyítva”, mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a hétfői operatív törzsön – írja a Telex.

307929 ember kapta meg eddig Magyarországon a második oltást, jelentette be Müller.

Ez egy közös eredmény, mindannyiunké, versenyt futunk az idővel – tette hozzá. Egyetlen napot sem hagynak ki az oltakozásban, „minden védőoltást eloltatnak”, ami beérkezik az országba.

A hétvégén felfüggesztett astrazenecás oltásokat a hét második felében fogják „a rendelkezésre bocsátani”, mondta Müller, így „a legrövidebb időn belül” bepótolják az elmaradt astrazenecás oltásokat. Adategyeztetéses probléma volt csak a hétvégén az országos tisztifőorvos szerint, de aki elment a helyszínre, az „természetesen” megkapta az oltását, mondta Müller.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
 

A napi adatok ismertetése után Müller Cecília közölte: soha nem tapasztaltak akkora emelkedést az aktív fertőzöttek számában, mint mostanában. Azt is mondta, hogy ezekben a napokban nagyon sokan kerülnek kórházba. A betegek közt pedig olyan fiatalok is vannak, akiknek az állapota hirtelen rosszabbodott. Mindez Müller szerint a brit vírusvariáns miatt van, már ez okozza a megbetegedések többségét – foglalta össze a hvg.hu.

„Aki bármilyen tünetet észlel magán, ne menjen közösségbe, illetve sehova, telefonon értesítse a háziorvosát” – kérte Müller Cecília.

A vírustörzseket részletezve a következőket tudni: a brit mutációt eddig 1305 embernél mutatták ki Magyarországon, ötnél a dél-afrikait, 13 páciensnél a cseh változatot azonosították.

145 embernél pedig járványügyi szempontból nem releváns törzset mutattak ki a szakemberek Müller szerint.