„Köszönjük
A lényeg

Egy szentesi társasház eddig a napelemekkkel spórolt, most majd mégis háromszorosára emelkedik az áramszámlája

2/09/2022 08:17

| Szerző: Klubrádió

Két és fél- háromszorosára emelkedik majd az áramszámlája egy szentesi társasház lakóinak, mert napelemet szereltettek a tetőre, írja az RTL Klub Híradója.

A napelemek miatt már nagyfogyasztónak számítanak, és csak piaci áron kapják az áramot. Sokkal jobban jártak volna, ha egyénileg, a szolgáltatótól vásárolhatnának. Megkeresték az MVM Zrt.-t, hogy egyéni mérőik alapján kisfogyasztóként kezeljék őket, de nem fogadták el kérésüket. Az éves számlájuk így lépcsőházanként 290 és 400 ezer forint helyett akár 750 ezer forint is lehet.

Két éve egy egész naperőművet építtettek a lakók 18 millió forintért, hogy a ház három lépcsőházában lévő 24 lakás melegvíz-ellátását és áramfogyasztásának nagyrészét ezzel biztosítsák. A napelemek a társasház teljes fogyasztásának több mint a felét biztosítják, még úgy is, hogy több lakó is a korábbi gázkonvektorok helyett klímával vagy elektromos panelekkel fűt.

Vagy közösköltséget emelnek, vagy visszaállnak az eredeti rendszerre, megszüntetik a napelemet és akkor minden család egyénileg kevesebbet fog fizetni, mint most így.

A társasház lakói azt szeretnék, ha az egyedi fogyasztásmérőik alapján mindenki külön, kisfogyasztónak számítana. Így rezsicsökkentett áron kaphatnák az áramot, és továbbra is környezetbarát módon, maguknak állíthatnák elő a felhasznált energia jó részét. Állításuk szerint kérésüket az MVM elutasította.