„Klubrádió
A lényeg

EBESZ: Rendszerszintű a politikai elfogultság a közmédiában

23/03/2022 15:21

| Szerző: Klubrádió

A közmédiában tapasztalt rendszerszintű politikai elfogultságról ír időközi jelentésében az EBESZ, és hozzáteszi: kampányban az állami tisztviselők kampánytevékenységét a jogszabályok semmilyen módon nem korlátozzák. A kampánypénzekkel és a levélszavazatokkal kapcsolatban is kifejtették aggályaikat.

Februárban derült ki, hogy az EBESZ teljes körű választási megfigyelőcsoportot küld Magyarországra az áprilisi választásra, és  már a jövő hétvégén esedékes parlamenti választás előtt is készült időközi jelentés, amelyről a Népszava számolt be.

„A hivatalos kampányban az állami tisztviselők kampánytevékenységét a jogszabályok semmilyen módon nem korlátozzák, ahogy az állami források kampánycélú felhasználását sem” – a többi között ezt állapítja meg az EBESZ választási missziójának most kiadott időközi jelentése. A dokumentumban kiemelik, hogy a Nemzeti Választási Bizottsághoz benyújtott több ügy is hivatali pozícióval és a kampányforrásokkal való visszaélésről szólt, de ezen ügyek egyikében sem állapított meg jogszabálysértést az NVB.

A közszolgálati médiáról azt írták, hogy „rendszerszintű politikai elfogultság” figyelhető meg, és a közmédiában gyakorlatilag nem jelennek meg ellenzéki politikusok – ezt az EBESZ március 3-a óta monitorozza. (A Fideszhez közeli Alapjogokért Központ elsőként reagálva azt írta, hogy a jelentés "megalapozatlan állításokat fogalmaz meg a magyar választási rendszerrel kapcsolatban".)

Az időközi jelentésben arról is írnak, hogy az ellenzéki pártok aggódnak a plakáthelyek egyenlőtlen előosztásával a kampányban, és kitérnek benne arra is, hogy a kampányfinanszírozásra vonatkozó jogszabályban nem térnek ki a „pártokon kívüli felek” költéseire, pedig az eddigi megfigyelések alapján aktív szerepet játszanak a kampányban. Ezek sokszor kifejezetten az ellenzéki szövetséget támadó üzeneteket közvetítenek.

Ami a népszavazást illeti, az arra fordítható kampányköltések legmagasabb összegét nem határozták meg, és erre nem vonatkozik semmilyen közzétételi kötelezettség. Az EBESZ által megkérdezett szereplők egy része – akiket nem nevesítettek, de vélhetően vannak köztük civilek, pártok, választási szakértők, hivatalnokok, a média szereplői – aggályosnak tartja, hogy ez megkönnyíti a kormány számára, hogy költségvetési pénzekből jelentős összeget fordítson a népszavazási kampányra. Ráadásul sem a kormány, sem a választási hatóságok számára nem írták elő, hogy a választókat objektív és kiegyensúlyozott információkkal lássák el az úgynevezett „gyermekvédelmi törvény” ügyében – áll a szervezet által kiadott időközi jelentésben.

A jelentésben kitérnek a magyarországi lakóhellyel rendelkező, de a szavazás napján külföldön tartózkodók szavazási nehézségeire is, tehát arra, hogy a külföldön élőkkel szemben ők nem szavazhatnak levélben, csak személyesen külképviseleten.

(Kiemelt kép: MTVA Fotó: Zih Zsolt)