„Támogassa
A lényeg

Donáth Anna nekiment Magyar Péternek

9/04/2024 14:23

| Szerző: Klubrádió

"Magyar Péter Európa kérdésében közelebb áll a Fideszhez, mint a Momentumhoz, akkor nem pusztán a magyar ellenzéket opponálja, de a teljes Európa-projektet" - írja Donáth Anna, a Momentum elnöke, európai parlamenti képviselője.

"Magyar Péter tegnap azt nyilatkozta, hogy a Fidesz Európa-politikája közelebb áll hozzá, mint az ellenzéké. Mondata egybecseng korábbi, sok minden jó irányba megy ebben az országban« típusú kijelentéseivel – kezdte keddi Facebook-posztját Donáth Anna. - De beszéljünk világosan: a Fidesz Európa-politikája a rombolás, a pénzlehúzás és Putyin érdekeinek kiszolgálása. Amikor Magyar Péter az európai szuperállammal riogat, azzal egy orbáni fakenewst ismétel meg. Valójában egy átláthatóbb, szolidárisabb és hatékonyabban működő Európa igénye áll szemben a Fidesz-féle populisták szuverenitásba csomagolt rombolásával" –vélekedett.

Szerinte "a nemzetállami szuverenitás és az erős Európa tudatos szembeállítása, a »mindenbe beleszóló Brüsszellel« való riogatás a rogáni propaganda szüleménye. A valóság az, hogy sokkal többet kapunk Európától, mint amennyi kötelességet ránk ró a tagság. Nemcsak szabad határokat, kereskedelmet, támogatást és védelmet, hanem együttműködést és identitást is”.

Ha Magyar Péter Európa kérdésében közelebb áll a Fideszhez, mint a Momentumhoz, akkor nem pusztán a magyar ellenzéket opponálja, de a teljes Európa-projektet és annak minden támogatóját: a szociáldemokratákat, a liberálisokat, de még a Néppártot is. Ezúton is emlékeztetem rá, hogy a Fidesz többek között vállalhatatlan Európa-politikája miatt kényszerült távozni az Európai Néppártból. Onnan, ahová Magyar Péter állítása szerint tartozni szeretne" – írta az EP-képviselő.

Az elmúlt napokban több ellenzéki politikus szólalt meg Magyar Péterrel kapcsolatban. A Talpra Magyarok Közössége alapítójának szombati tüntetése után Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció vezetője is megfogalmazta gondolatait. A Nézőpont Intézet legfrissebb felmérése szerint Magyar Péter még nem létező pártja 13 százalékos támogatottsággal rendelkezik, miközben a Momentum a bejutási küszöb környékére esett. 

Márki-Zay Péter a hétfő Esti gyorsban elmondta, a tüntetésen lévő tömeg körülbelül 10 százalék jöhet a Fidesztől és a semlegesektől, míg a többiek az ellenzéktől, de olyan ellenzéki szavazókról van szó, akik most, akár Magyar Péter megjelenésével nagyobb esélyt látnak a változásra, mint előtte, a meglévő ellenzéki pártokkal.