„Klubrádió
A lényeg

Donáth Anna: Bocsánatot kérünk tőletek

5/04/2022 16:35

| Szerző: Klubrádió

A momentum politikusa szerint meg kell érteni, miért lehetett vonzóbb Orbán Viktor ajánlata annál, amit az ellenzék ajánlott. Szerinte nem saját eszközeit kell a Fidesz ellen fordítani. És valóban jelen kell lenni minden településen.

A Momentum Mozgalom elnöke szerint nem tuddtak élni azzal a bizalommal, amelyet az ellenzéki választók beléjük helyeztek.

Három pontban össze is foglalta, miben látja az ellenzék politikusainak hibáját:

  • Sokkal mélyebben meg kell értenünk azt, hogy miért vették komolyabban Orbán Viktor politikai ajánlatát annál, mint amit az ellenzék kínált. Nem elég azzal elintézni, hogy a városokban informáltabbak az emberek, míg a „vidékre” nem jutnak el az információk. Az egész országban erősödött a Fidesz, így nem szabad egy Budapest-vidék ellentétre redukálni a magyarázatainkat. Másrészt pedig propaganda ide vagy oda, az emberek félelemérzete – például a háború kapcsán – valós, akkor is, ha azt a félelemérzetet hamis információk alapján alakítják ki magukban. Ezeket a létező érzelmet nem lehet ignorálni. Sőt, pont, hogy az ilyen érzelmekkel rendelkező választók felé kell megértően viszonyulnunk.
  • Nem lehet jobbról előzni a Fideszt. Egy megélhetési válság közepén vagyunk, két év koronavírus után, elképesztően növekvő inflációval. Erre kell hiteles, érthető választ találnunk, mert igenis a saját felelősségünk is, hogy ma, 12 év katasztrofális gazdaságpolitikája után többen várják a kormánytól a szociális helyzetük javítását, mint az ellenzéktől.
  • Minden, de minden településen ott kell lennünk. Ezt persze könnyebb mondani, mint csinálni. Nem elegendő, hogy városokból érkező ellenzéki aktivisták szórólapoznak a legkisebb falvakban. Ez maximum az első lépés. És ezt úgy mondom, hogy a momentumosok felfoghatatlanul sok, az emberi teljesítőképesség határát elérő energiát beletettek az országjárásba, a vidék meggyőzésébe. De nincs más út, mint hogy még jobban, még nagyobb energiával folytassuk. Hogy meghallgassuk az ott élőket, hálózatokat építsünk ki, és hihetőbb, valódibb válaszokat kínáljunk annál, mint amit Orbán és propandája kínál.