„Támogassa
A lényeg

Donald Trump a Hezbollahot dicsérte, szerinte "nagyon okos emberek"

12/10/2023 18:01

| Szerző: Klubrádió

Donald Trump volt amerikai elnök egy floridai gyűlésen arról beszélt, hogy ha ő ülne a Fehér Házban, a Hamász sosem támadta volna meg Izraelt – írja a jobboldali New York Post.

Még arról is hosszan beszélt, hogy a Hezbollahnál "milyen okos emberek vannak", akik szerinte azt követően indítottak támadásokat az izraeli állások ellen, hogy az izraeli védelmi miniszter, Joáv Galant – akit Trump csak simán gyökérként emlegetett – kijelentette, hogy Izrael leggyengébb pontja az ország északi határvidéke. Vagyis szerinte az "okos hezbollahosok" Joáv Galanttól tudták meg, hogy milyen állapotban vannak a velük szemben lévő izraeli állások, majd csak utána indítottak egy támadást.

Trump kifejtette, hogy ő rendelte el az iráni Forradalmi Gárda külföldi műveleteiért felelős Kászim Szulejmáni tábornok likvidálását, és nem közölték vele, hogy Izrael állítólag miért hátrált meg az utolsó pillanatban, Netanjahu állítólagos döntését pedig "szörnyű dolognak" nevezte. "De soha nem fogom elfelejteni, hogy Bibi Netanjahu cserbenhagyott minket" – mondta Trump.

A volt elnök szerint egyébként Netanjahu nem volt felkészülve az Izraelt ért támadásra.

Reagált Trump beszédére a Fehér Ház. „Az ilyen zavaros kijelentések veszélyesek” – áll az elnöki hivatal sajtószolgálatának közleményében. „Teljesen értetlenül állunk azelőtt, hogy egy amerikai miért nevez okosnak egy Irán által támogatott terrorszervezetet, ahogyan azt sem értjük igazán, hogy mi baja van azzal, hogy az USA figyelmezteti a terroristákat arra, hogy ne támadják meg Izraelt."