„Klubrádió
A lényeg

Diákok tiltakoztak több budapesti gimnáziumnál csütörtökön is

22/09/2022 14:37

| Szerző: Klubrádió

A Szent István Gimnázium, a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium és a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium előtt is szolidaritási akciót tartottak csütörtök reggel az intézmények diákjai. A diákok tanáraik mellett álltak ki, a sztrájkjoguk visszaállítását is követelték és két helyen élőláncot is alkottak.

A Telex beszámolója szerint a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium épülete előtt reggel körülbelül 200 diák állt ki tanáraikért, akik a béreik növelését, a munkaterheik csökkentését, és a sztrájkjoguk visszaállítását követelik. A „Reggeli a tanárokért” című eseményt a diákok szervezték csütörtökön az iskola épülete elé.

A diákok ezután fehér lepedőre felfújták a szolidaritást jelképező „Veletek vagyunk” feliratot, és erre saját, színes festékbe mártott kézlenyomatukat nyomták rá. Ezután elénekelték az utóbbi hetekben a diákok tiltakozásának szimbólummá vált „Mi vagyunk a Grund” című dalt. Majd az iskolát körbe állva alkottak élőláncot és elénekelték a Kossuth nótát. Az esemény végén az iskola bejárata elé kiálló tanáraiknak azt üzenték: „Büszkék vagyunk rátok!”.

A Szent István Gimnázium előtt az intézmény diákjai mellett az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium tanulói és a Teleki Blanka Gimnázium diákjai is megjelentek, hogy közösen alkossanak élőláncot. Gajzágó József, az esemény egyik szervezője – aki az utóbbi idők diáktüntetéseit szervező Diákok a Tanárokért csoportnak is a tagja – elmondta, 238 fiatal vett részt az akcióban. Bár az ő intézményükben most nem volt tanártiltakozás, szerették volna kifejezni a szolidaritásukat a polgári engedetlenség miatt megfenyegetett pedagógusokkal és a felmentett miskolci igazgatóhelyettessel – írja a 444.

A Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium diákjai szintén szolidaritási akciót szerveztek, az egyik diák szerint az intézmény minden felsőbb évfolyamos, gimnáziumi osztályából érkeztek résztvevők.

Ezen a héten a tanárok országszerte folytatták a tiltakozásukat a gördülő sztrájk keretein belül. A pedagógus-szakszervezetek azt javasolták, hogy először „A” héten hétfőn, szerdán és pénteken, majd „B” héten kedden és csütörtökön legyen az első egy-két órában munkabeszüntetés. Ezzel egységesítenék és hosszabb távon fenntarthatóbbá tennék a tiltakozást. A tankerületek szerint a gyerekek tanulni járnak az iskolába, az órák elmaradása viszont korlátozza a tankötelezettségük teljesítését.