„Klubrádió
A lényeg

Demeter Szilárd: Nem az a cél, hogy legyőzzük Putyint, hanem a béke megteremtése

10/03/2022 14:06

| Szerző: Klubrádió

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a kormánypárti Hír Tv-ben fejtette ki álláspontját az ukrajnai háborúról. Szerinte "nem az a cél, hogy legyőzzük Putyint, nem az az elsődleges cél, hanem a béke megteremtése". Azt is kijelentette: "újfent bebizonyosodik, amit mi ugye tudunk, hogy Orbán Viktornak nem igaza van, hanem igaza lesz". A műsorban még Rákay Philip fideszes influenszer és Ómolnár Miklós, a Mediaworks bulvár divíziójának (Bors, Lokál, Ripost) igazgatója vett részt.

Demeter Szilárd, aki nemcsak a PIM főigazgatója, de a nemzeti könyvtár, a magyar könyvszakma és az irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa is, a 444 cikke szerint mondta: „Újfent bebizonyosodik, amit mi ugye tudunk, hogy Orbán Viktornak nem igaza van, hanem igaza lesz.”

Majd ezután kifejtette, hogy „összegezve az elmúlt szűk két hetet”, hogy „ugye azt mondta a miniszterelnök úr, hogy egyrészt energetikai szankciókat nem, tehát hogy az orosz gáz és kőolaj az létfontosságú nemcsak Magyarország, hanem Európa számára, nem küldünk fegyvereket, harci eszközöket, katonákat Ukrajnába, nem az a cél, hogy legyőzzük Putyint, nem az az elsődleges cél, hanem a béke megteremtése.

Hozzátette: Orbán Viktor „évek óta mondja, hogy Európának kell önálló védelmi erő. Most ehhez képest ott tartunk, hogy Románia kijelentette, hogy nem akar katonai konfliktusba keveredni Oroszországgal, a német kancellár bejelenti, hogy az energetikát nem érinthetik a szankciók és így tovább, tehát bebizonyosodik az, hogyha valaki a józan ész talaján, higgadtan, stratégiai nyugalommal végiggondolja a lehetséges következményeket, akkor előbb-utóbb arra az álláspontra jut, amire a miniszterelnök úr a legelején jutott, mert ő eleve így gondolkodik, csak a nyugat-európai elit azok ilyen ideológiai vakszemüvegeket viselnek, tehát először beszélnek indulatból vagy ideológiai megfontolásból, aztán szájon veri őket a valóság”.

Demeter, Rákay Philip fideszes influenszer és Ómolnár Miklós, a Mediaworks bulvár divíziójának (Bors, Lokál, Ripost) igazgatója a Hír Tv Vezércikk című műsorában beszélt a háborúról.

A stratégiai nyugalom a miniszterelnök kedvenc kifejezése lett a háborúval kapcsolatban, Ukrajna magyarországi nagykövete elég éles hangú beszédben is kelt ki ellene.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)