„Klubrádió
A lényeg

Dél-amerikai obama-férget találtak egy pécsi kertészetben

31/01/2024 13:23

| Szerző: Klubrádió

Az egyik faj példányai majdnem 30 centisre nőnek.

A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete és a Magyar Természettudományi Múzeum kutatói először azonosított két szárazföldi laposféreg fajt Magyarországon, amelyek egy pécsi kertészetben kerültek elő. A kutatók a Zootaxa című zoológiai folyóiratban közölték a felfedezést.

Mindkét faj ragadozó, elsősorban csigákat és földigilisztákat esznek.

A megnövekedett áru- és személyforgalom miatt minden eddiginél nagyobb számban jelennek meg hazánkban idegenhonos állatfajok, amelyek ráadásul a melegedő klíma miatt nagyobb eséllyel is telepednek meg, mint évtizedekkel ezelőtt.

A fajok egyike a szalmasárga Diversibipalium multilineatum névre hallgat, és 27 centis példányt is találtak belőle.

 
obama nungara féreg
wikipedia
 

A másik az Obama nungara nevű, eredetileg Brazíliában leírt féreg, ez 7 centiméternél rövidebb, szélessége mintegy 5 milliméter –, barnás, márványos mintázatú állat. Az Obama nevű nemzetségbe tartozik, amelynek azonban semmi köze nincsen az Egyesült Államok korábbi elnökéhez: A Brazíliában őslakos tupik nyelvén az „oba” levelet, a „ma” állatot jelent, innen ered tehát a leginkább a fűzfa leveléhez hasonlító féreg elnevezése.

Miután a pécsi kertészetben talált példányokat begyűjtötték, egy budapesti kertészetben, illetve egy szombathelyi botanikus kertben is előkerült néhány, ami azt jelzi, hogy a jelenleg ismertnél sokkal elterjedtebb lehet országszerte. Számos pécsi példány petecsomagot (kokont) is lerakott, ez mutatja, hogy

képes volt ivarosan szaporodni Magyarországon. (A Telex nyomán)