„Klubrádió
A lényeg

Dán választási megfigyelők Kolozsváron: volt, aki egyszerre tíz szavazatot dobott be

7/04/2022 14:08

| Szerző: Klubrádió

Több ponton problémás volt az erdélyi magyarok levélszavazása, állítja jelentésében a Silba – Initiative for Dialogue and Democracy. A választások megfigyelésével foglalkozó dán civil szervezet Kolozsváron monitorozta a levélszavazás folyamatát. Különösen aggályosnak tartják, hogy egy ember több levélszavazatot is leadott, volt olyan is, amikor egy nő egyszerre tíz szavazatot dobott be az urnába.

A dánok két megfigyelőcsapata április 2-án és a választás napján volt jelen a Kolozsvári Főkonzulátuson és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által működtetett Demokrácia Központban alakított szavazóhelyiségben – írja a Telex.

A dán szervezet szerint leginkább az sértette a választás integritását, hogy egy személy több levélszavazatot is leadhatott. Előfordult, hogy egy idős férfi a felesége és a fia nevében is adott le szavazatott. Ehhez meghatalmazásra sem volt szüksége, és a távol lévő szavazók személyazonosságát sem kellett igazolnia. Tanúi voltak annak is, amikor egy nő egyszerre tíz szavazatot dobott be az urnába.

Rákérdeztek a felügyelőknél, hogyan lehetséges ez, mire azt a választ kapták, hogy a mások által kitöltött levélszavazatokat is be lehet hozni a konzulátusra, ha előtte kitöltötték a szükséges iratokat és lezárták a borítékot. A jelentés szerint még meghatalmazás és a személyazonosság igazolása mellett is problémás lenne ez a gyakorlat, mivel lehetővé teszi, hogy egy személy többször szavazzon, ami jelentősen befolyásolhatja a végeredményt.

A jelentés szerint a főkonzulátuson kétszer annyi szavazólap állt rendelkezésre, mint ahány átjelentkezőt regisztráltak, ami visszaélésekre adhat lehetőséget a fel nem használt szavazólapok miatt. Szintén többször fordult elő, hogy valaki egynél több szavazatot adott le. A szavazatszámlálás hasonló módon ment, mint előző nap, csak a szavazás napján a leszámolt szavazatokat tartalmazó dobozokat ezúttal nem tették be a széfbe, hanem egyszerűen a folyosón hagyták éjszakára, a folyosóról nyíló szoba kameráit rongyokkal takarták le.

A levélszavazatokat az EMNT és az RMDSZ szervezete, az Eurotrans Alapítvány gyűjtötte, azonban nem mozgóurnában, hanem egy kartondobozban. A jelentés szerint már önmagában is problémás, hogy a levélszavazatokat civil szervezetek gyűjtik, és nem a hatóságok. A két szervezet együtt több mint 200 ezer levélszavazatot gyűjtött össze április 3-ig: az Eurotrans Alapítvány 132 ezret, a Demokrácia-központok aktivistái pedig közel 69 ezret.

Az EMNT-nél azt tapasztalták, hogy urna helyett kartondobozba gyűjtötték a levélszavazatokat, a személyes adatokat tartalmazó nyomtatványokat mindenki számára látható és hozzáférhető helyen tartották és hasonló módon tárolták az erdélyi településeken összegyűjtött levélszavazatokat: lezáratlanul, a szavazóhelyiségben, egy hűtő tetején.