„Klubrádió
A lényeg

Cseh államfőválasztás: döntés a következő körben

14/01/2023 19:15

Csehországban államfőválasztás zajlott szombaton. A jelöltek egyike sem szerzett 50% feletti eredményt, így két hét múlva jön a második forduló, melynek kérdése: Andrej Babiš vagy Petr Pavel?

A nyolc induló közül egyik sem tudta megszerezni a szavazatok többségét az elnökválasztáson, melyen a korábbinál magasabb arányban vettek részt a cseh választók: öt éve 61,9% járult az urnákhoz idén 67,6%.

A választás szabályai szerint a két legtöbb szavazatot szerző induló jut a második fordulóba. A szavazatok 85%-ának feldolgozása után a korábbi kormányfő, a bő egy éve megbukott, és Orbán szövetségesének is tekintett populista Andrej Babiš 37%-ot szerzett; míg fő riválisa, a jelenlegi kormánypárt által is támogatott nyugalmazott tábornok, Petr Pavel a voksot 34%-át gyűjtötte be. A harmadik helyen szereplő Danuse Nerudova csak 13%-ot kapott, a többi jelölt ennél is kevesebbet.

Így január 28-ára az az eldöntendő kérdés maradt a cseh választóknak, hogy tíz év után (a címlapi képen szereplő) Miloš Zemant ki váltsa a köztársasági elnöki székben: Andrej Babiš vagy Petr Pavel?