„Klubrádió
A lényeg

Conte: Orbán miért nem követte Salvinit és miért nem lépett ki a Néppártból?

21/09/2019 15:10

| Szerző: MTI/Klubrádió

A visegrádi országok migrációs politikáját bírálta Giuseppe Conte olasz miniszterelnök Rómában,  a szélsőjobboldali Olasz Testvérek párttalálkozóján, amelyen Orbán Viktor magyar miniszterelnök is felszólal.

Giuseppe Conte  kijelentette, hogy Olaszország "ritkán kapott támogatást a visegrádi országoktól". Szerinte ez azzal magyarázható, hogy a visegrádi országok "nacionalista iránya nagyon zárt", már-már az "elszigetelődést" súrolja. "Ez az út pedig a gyakorlatban nem járható, mivel ha akarjuk, ha nem, ma már integrált politikai, gazdasági, kulturális rendszerben élünk Európában" - hangoztatta az olasz miniszterelnöktől.

A szavait kezdetben bekiabálásokkal kísérő közönségnek Giuseppe Conte azt mondta, kérdezzék meg Orbán Viktort, miért nem követte Matteo Salvinit, a Liga olasz szélsőjobboldali párt vezetőjét, és miért nem lépett ki az Európai Néppártból.  Conte hozzátette,  a lengyel Jog és Igazságosság párt vezetőjének is feltehetik ugyanezt a kérdést, hogy miért nem követte Európában Matteo Salvinit. A Liga elszigetelve találta magát, a visegrádi országok közül a nála is jobboldalibb erők hagyták magára – jelentette ki az olasz miniszterelnök.