„Klubrádió
A lényeg

Bulgária felülvizsgálhatja az orosz gáz Magyarországra irányuló tranzitját is, Szijjártó szerint nincs gond

27/04/2022 19:24

| Szerző: Klubrádió

Bulgária felülvizsgálhatja az orosz gáz Szerbiába és Magyarországra irányuló tranzitját is – írja a Reuters hírügynökségre hivatkozva a Guardian. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint zavartalanul érkezik az orosz gáz Magyarországra, a Bulgáriával és Lengyelországgal kapcsolatos orosz lépések nem érintik a tranzitszállításokat.

A Gazprom szerdán hozta nyilvánosságra, hogy felfüggesztik a gázszállítást a bolgár Bulgargaz és a lengyel PGNiG gázipari cégeknek, mivel azok nem az általuk elvárt módon, rubelben fizetnek az orosz gázért.

Kiril Petkov bolgár miniszterelnök az orosz gázszállítás leállítására reagálva szerdán kijelentette, hogy az a jelenlegi szerződés súlyos megszegése, és zsarolásnak minősül. 

A Reuters jelentésében az áll, hogy Petkov szerint Bulgária épp felülvizsgálja a Gazprommal kötött összes szerződését, ide értve az orosz gáz Szerbiába és Magyarországba irányuló tranzitját is. A bolgár kormányfő szerint erre azért van szükség, mert „nem elfogadható az egyoldalú zsarolás”.

Ezt megelőzően viszont a Guardian hírfolyama a szófiai székhelyű Novinite hírügynökségre hivatkozva idézte Alekszandr Nikolov bolgár energiaügyi minisztert, aki arról beszélt, nem jelent veszélyt sem Szerbiára, sem Magyarországra. A miniszter lojalitásáról biztosította a közeli államokat, mondván: „Bulgária nem Oroszország”.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter többször foglalkozott a bolgár helyzettel a nap folyamán. Legutóbb délután Facebook-oldalán azt írta: „Alekszandr Nikolov bolgár energiaügyi miniszter is megerősítette, hogy tiszteletben fogják tartani a tranzitra vonatkozó szerződéseiket, ami azt jelenti, hogy a nagyjából napi 10 millió köbméter gáz változatlanul és megegyezés szerint érkezik Magyarországra”.

Hozzátette, a területért felelős szerb miniszter, Zorana Mihajlovic elmondta, hogy szerdán is megérkezett Szerbiába a szerződés szerint várt orosz gázmennyiség, amelynek egy része az országában marad, egy másik része pedig folyamatosan jön tovább hozzánk Magyarországra.

Lengyelország és Bulgária gázt kap EU-s szomszédaitól – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán az orosz gázszállítások leállítására reagálva.

(forrás: 24.hu, Magyar Hang, kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)