„Klubrádió
A lényeg

Brexit: Johnson és von der Leyen megállapodott a tárgyalások folytatásáról

5/12/2020 19:41

| Szerző: MTI/Klubrádió

Holnap újraindulnak a felfüggesztett tárgyalások az Egyesült Királyság és az Európai Unió között - ebben állapodott meg Boris Johnson brit miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Michel Barnier, az Európai Bizottság tárgyalóküldöttségének vezetője stábjával együtt egy hete érkezett Brüsszelből Londonba, és a két delegáció azóta szinte folyamatosan tárgyalt.

Barnier és a brit kormány küldöttségvezetője, David Frost azonban péntek este közös nyilatkozatot adott ki, amely szerint egyheti intenzív tárgyalássorozat után sem jöttek létre a megállapodás feltételei, mert változatlanul jelentősek a nézetkülönbségek a legvitatottabb területeken. Ezért a tárgyalásokat a két küldöttségvezető felfüggesztette és tájékoztatta feletteseit a kialakult helyzetről.

 Boris Johnson és Ursula von der Leyen ma csaknem két órán át tárgyalt telefonon, és az esti közlemény szerint megállapodtak abban, hogy a megbeszélések holnap Brüsszelben folytatódnak, bár a nézetkülönbségek továbbra is súlyosak.