„Klubrádió
A lényeg

Bojár Gábor: Orbánék szándékosan züllesztik le az oktatást

24/05/2022 09:56

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktornak abszolút tudatos stratégiája az oktatás lezüllesztése – mondta a Hírklikknek a Graphisoft és az Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója.

Bojár Gábor szerint annak, hogy Magyarországon az idén országosan összesen 22-en jelentkeztek fizika, és 25-en kémia szakos tanári képzésre az az oka, hogy "iszonyatosan lezüllesztették a pedagógusi pályát, eltűnt a vonzereje. A tanárok rendkívül alulfizetettek, miközben borzasztóan túlterheltek, most még a közalkalmazotti státuszt is elveszik tőlük. Orbán Viktornak abszolút tudatos stratégiája az oktatás lezüllesztése. Nem arról van szó, hogy nincs rá pénz, vagy olyanokat nevez ki, akik nem értenek hozzá, hanem tudatosan rontják el a pedagóguspálya vonzerejét. Azért, hogy a tehetségek ne menjenek el pedagógusnak. (...) Az oktatást nem lehet rendbe tenni öt-tíz év alatt. Az oktatás a pedagógusokról szól, és ha tönkreteszik a pedagóguspálya vonzerejét, annak a visszaépítése nagyon hosszú idő. (...) Vagyis az, hogy jól képzett gyerekek kerülnek majd ki az iskolából, legalább egy évszázad!".

Bojár Gábor
 

Szerinte "pontosan látszik a korreláció: kik szavaztak az ellenzékre, és kik a kormánypártra. Ahogy megyünk lefelé a képzettségi szinten, egyértelmű a kormánypárti szavazók növekvő aránya. Ahogy pedig megyünk fölfelé, egyre csökken, és nő az ellenzéki szavazók aránya. Ez évek óta látszik, és ezt fölismerve egyértelmű, hogy a választás megnyerésének fő stratégiája a Fidesz részéről az oktatás tudatos lezüllesztése. Mert minél kevésbé képzett a magyar társadalom, annál többen fognak a Fideszre szavazni. Ez egy teljesen világos tendencia, úgyhogy szándékosan züllesztik le az oktatást. Ez olyan bűn a nemzet ellen, amit elképzelni sem lehet, hiszen egy lezüllesztett oktatás visszaépítése 100 év". 

Bojár párhuzamot vont az egészségüggyel is, azt mondta, hogy az egészségügy ugyan szörnyű helyzetben van, ám, "ha mondjuk, lenne egy olyan erő, amelyik rendbe akarná tenni az egészségügyet, azt öt-tíz év alatt meg tudná csinálni".

Bojár Gábor a Klubrádió hétfői Esti gyors című műsorában is beszélt erről:

2022. május 23. Esti gyors részlet (2022. május 23., hétfő 18:15) - Bojár Gábor
13:36
00:00