„Klubrádió
A lényeg

Bod: Nálunk elhúzódhat a kétszámjegyű infláció

11/11/2022 14:14

| Szerző: Klubrádió

A szétterülő inflációt tovább nyújtják a hatósági árkorlátozások, amelyek elfojtott inflációt hagynak a gazdaságban.

Ha a magyar vezetés nem szeretné, hogy tartósan magas legyen az infláció, akkor kénytelen lesz növekedési áldozatot hozni – írja friss elemzésében Bod Péter Ákos.

Az mfor.hu oldalán megjelent írásában a volt jegybankelnök arról ír, hogy az idei első negyedévben ugyan a gazdaság még növekedett, azonban szerinte ez fenntarthatatlan volt. A harmadik negyedévre lassult a gazdaság, és azt sem tartja kizártnak, hogy a negyedik negyedéves GDP-index előjele már negatív lesz. Azzal pedig teljesülne a recesszióba lépés szokásos feltétele.

"A választási megfontolásokból túlpörgetett magyar gazdaság pontosan akkor importált többet (egyebek közt nyersanyagokból és energiahordozókból), amikor a behozatali árak ránk nézve kedvezőtlenül alakultak. Így természetesen a cserearányromlás káros hatásait hazánk sem kerüli el, ezt jelzi a külkereskedelmi statisztikák gyors romlása" - fogalmaz a közgazdász.

Bod Péter Ákos szerint szétterülővé vált a magyar infláció – miközben a sok állami ár-megkötés emellett jelentős elfojtott inflációt is hagy a rendszerben – írja összefoglalójában a 444.

Úgy látja, hogy megeshet: éppen csak megérinti a recesszió a magyar gazdaságot 2022 végén, 2023 elején, ám a pénzromlás üteme jóval meghaladja a térségi átlagot.

"Félő, hogy nálunk sokkal jobban elnyúlik a kétszámjegyű infláció időszakja, mint Európa többi inflációs országaiban, és ha a beálló inflációtól meg akar szabadulni a gazdaságpolitika, akkor ahhoz további növekedési áldozatot kell hoznia. A külső egyensúly megbomlása is kikényszeríthet hamarosan befékezést – amikor máshol a környezetünkben már jórészt kijutottak a nehéz korrekciós szakaszból" – írta Bod.