„Klubrádió
A lényeg

Bocsánatot kért az uniós biztos, amiért hülyézett

15/02/2023 13:55

| Szerző: Klubrádió

Várhelyi Olivér szerint természetesen "csak" félreértésről van szó. Állítása szerint privát beszélgetést folytatott a mellette ülő a mellette ülő kabinetvezetőjével egy teljesen más témában, "amit kiragadtak a szövegkörnyezetből".

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Várhelyi Olivér magyar uniós biztos elfelejtette kikapacsolni a mikrofont a keddi európai parlamenti ülésen, így tisztán hallható volt, ahogy - feltételezhetően az EP-képviselőkre értve - felteszi a kérdést: "Hány hülye van még?"

A kijelentés óriási botrányt okozott az Európai Parlamentben, elsőként a Demokratikus Koalíció szólította fel Várhelyit lemondásra, vagy ennek hiányában Ursula von der Leyent arra, hogy menessze a biztosát.

Az Európai Parlament egyik képviselője, a zöldpárti Eric Marqardt pedig levelet írt Ursula von der Leyennek, amelyben azt a kérdést tette fel, hogy a bizottság elnökének „szerény véleménye” szerint, hány hülye van az Európai Parlamentben – foglalta össze az esetet követő reakciókat a hvg.hu.

Szerdán délelőtt közleményt adott ki Várhelyi Olivér, amelyben úgy fogalmazott, hogy: "őszintén sajnálom az Európai Parlament 2023. február 14-i plenáris ülésén tett megjegyzésem körüli félreértést."

Arra hivatkozott, hogy ez egy privát magyar nyelvű beszélgetéshez kapcsolódott közte és a mellette ülő kabinetvezetője között egy teljesen más témában, „amit kiragadtak a szövegkörnyezetből”. Várhelyi Olivér az esetleges félreértésekért kért elnézést. Hozzátette: "Teljes mértékben tiszteletben tartom az összes uniós intézményt, beleértve az Európai Parlamentet és a tisztelt képviselőket is".

Az Európai Bizottság szóvivője pedig kijelentette, hogy sem ezen, sem más ügy kapcsán nincs tervbe véve, hogy vizsgálatot indítsanak Várhelyi Olivérrel szemben.