„Klubrádió
A lényeg

Blinken kritizálta Izraelt a palesztin civil áldozatok miatt

8/12/2023 10:01

| Szerző: Klubrádió

Izrael szerint ők minden elkövetnek annak érdekében, hogy a palesztin civileket megóvják a Hamászra mért katonai csapásoktól, például azzal, hogy figyelmeztetik őket egy-egy támadás előtt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter bírálta Izraelt, amiért szakadék tátong a kormány civilek védelmére irányuló szándékai és a civil áldozatok magas száma között. Blinken a David Cameron brit külügyminiszterrel folytatott csütörtöki washingtoni találkozót követő sajtótájékoztatón beszélt erről – írja a 444.

Az politikus hangsúlyozta, a Izraelnek továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítania a civilek védelmére. Joe Biden amerikai elnök is felhívta Izrael miniszterelnöke Benjámín Netanjáhú a figyelmét, amikor telefonon egyeztettek.

A gázai egészségügyi minisztérium szerint több mint 17 170 palesztin halt meg és 46 ezer megsebesült október 7. óta. Szintén a minisztérium közlése szerint csütörtökön 350 palesztin vesztette életét a Gáza nagyvárosaiban folyó harcok miatt. Az izraeli hadsereg szerint a Hán Júniszban tartott offenzívában legalább két Hamász-fegyveres meghalt.