„Klubrádió
A lényeg

Birtoksértő rendezte át a MÁV alagútja feletti hegyoldalt

9/08/2022 11:44

Illetéktelen építész rendelte el a növényzet kiirtását az Alsóhegy utcánál található vasúti alagút feletti hegyoldalon. A bozótos gyökérzete nélkül azonban könnyen omlásveszélyessé válhat a rézsű.

Tereprendezés történt a Déli-pályaudvar és Kelenföld közötti, az Alsóhegy utcánál található vasúti alagút kijáratánál. Munkagépek és munkások kiirtották a bozótost a helyére pedig szőlőt ültettek – szúrta ki a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE).

Az építész személye és a tereprendezés célja ismeretlen.

A terület egyszer már beszakadt 2015-ben, akkor egy vagyonba került a helyrehozása. Akkor rétegvíz okozta a rézsűcsúszást.

Eddig a területet borító bozótos gyökérzete tartotta a talajt. Kérdéses, hogy az átrendezés után nem növekszik-e meg az omlásveszély kockázata.

Kérdéseinkkel megkerestük a MÁV-ot, akik az alábbi tájékoztatást adták:

  • A MÁV korábban közvetlenül szólította fel az eredeti állapot helyreállítására a birtoksértőt, majd az illetékes jegyző előtt indított birtokvédelmi eljárást. A XI. kerületi jegyző a birtokvédelem iránti kérelmet elutasította, álláspontja szerint az ügy a bíróság hatáskörébe tartozik.  A MÁV polgári peres eljárásban érvényesíti a vasúti rézsű helyreállítása iránti jogos igényét. A vasúttársaság szakemberei folyamatosan ellenőrzik a rézsű állapotát, veszélyhelyzet egyértelműen nem áll fenn, a vasúti pálya biztonságosan működtethető.