„Klubrádió
A lényeg

Benzinárstop: káosz a mezőgazdaságban

9/08/2022 09:56

| Szerző: Klubrádió

20-50 literjével rohangálnak a gazdák traktorokkal és más mezőgazdasági gépekkel a határból a kutakra, nem ritkán 20-30 kilométereket megtéve, hogy azután 2 óra alatt elégessék a tankolt mennyiséget, majd kezdhetik elölről.

Amikor Gulyás Gergely miniszter július végén bejelentette az üzemanyagok ma is érvényes árszabályozását, azt mondta, hogy a 480 forintos garantált árat a magántulajdonú gépjárművekre, a taxikra és a mezőgazdasági erőgépekre, traktorokra tartják fenn – emlékeztet a 444.

Mára azonban kiderült, hogy a gyakorlatban ez egyszerűen nem igaz a mezőgazdasági gépek esetében. A valóság az, hogy azokkal a traktorokkal és más gépekkel, amelyekkel fizikailag be lehet állni egy kútra, tudnak rögzített áron tankolni, de csak az adott kút 20-50 literes vagy forintban megadott limitjéig. A kombájnokat és nagyobb gépeket azonban nem így tankolják meg – például mert be sem férnének a kútra – hanem a telephelyre szállítanak nekik üzemanyagot. A július végi szabályváltozás óta azonban megszűnt ez a limitált áras kiszállítási lehetőség.

Azon a mezőgazasági gépek üzemeltető sem elégedettek, amelyekre vonatkozik a hatósági áras benzin, mert nem ritkán 20-30 kilométert tesznek meg a kútig, ahol 20-50 litert tankolnak, onnan vissza, és az így elpazarolt üzemanyag mellett 2 órányi munkát tudnak legfeljebb elvégezni.

A G7 cikkében felvázolta a nem túl szívderítő lehetőségeket:

  • Az agrártermelők megveszik piaci áron az üzemanyagot, a költségeket pedig beépítik az árakba.
  • A cégek egy része bedől, vagy nem végzi el a munkákat a földeken, ami az előzőhöz hasonló módon inflációt is gerjeszt és áruhiányt is okoz.
  • Megpróbálnak trükközni.