„Klubrádió
A lényeg

Belharc Zuglóban: Horváth Csaba felmentette a DK-s alpolgármestert

28/10/2022 17:34

| Szerző: Klubrádió

Összekapott Horváth Csaba zuglói polgármester és Horváth Zsolt DK-s alpolgármester a Bosnyák téri kerületközpont beruházásának előkészítésén. A nyílt üzengetések után az MSZP-s polgármester pénteken bizalomvesztésre hivatkozva felmentette alpolgármesteri feladatai alól Horváth Zsoltot – írja a Telex.

Ahogy a Telex felidézi, nem szavazták meg a héten a DK zuglói és fővárosi képviselői azt az előterjesztést, amely a Bosnyák téri kerületközpont előkészítéséről szólt. Szándéknyilatkozatot írt volna alá a főváros és a XIV. kerület arról, hogy a beruházást közösen valósítják meg, és az új piac költségeibe a főváros is beszáll.

A DK döntését Horváth Zsolt, a párt zuglói vezetője és alpolgármestere kedden előre jelezte. Horváth Csaba zuglói polgármester szerint viszont a DK politikusa anélkül változtatta meg korábbi álláspontját az ügyben, hogy arról őt személyesen tájékoztatta volna. Ezzel pedig aláásta a bizalmát, ami a munkakapcsolat alapja.

„Egy sajtóközleményből kellett megtudnom, hogy mást gondol, mint amit a szemembe mond” – írta Horváth Csaba a péntek délután kiadott közleményében. A polgármester sietett leszögezni, hogy a konfliktus szerinte nem politikai, „a legkevésbé sem pártpolitikai, hanem emberi”.

Azt is nehezményezi a szocialista politikus, hogy Horváth Zsolt nem mutatott megbánást és elnézést sem kért, miután megváltoztatva az álláspontját nem támogatta a polgármester előterjesztését a Bosnyák téri kerületközpont előkészítéséről.

„A fentiekre tekintettel azt a döntést hoztam, hogy alpolgármesteri feladatai alól felmentem, hatásköreit elvonom, ezeket átmenetileg magam látom el” – jelentette be a polgármester.

„A polgármester kicsinyes bosszút áll azzal, hogy hirtelen elvonta a jogköreimet” – reagált a döntésre a Telexnek Horváth Zsolt. Azt mondta, nem lepte meg a polgármester bejelentése, mert már akkor megfenyegette ezzel, amikor a környék lakóinak kérésére a DK elutasította a tervezett kerületközponttal szomszédos NER-es gigaberuházást. „Sem engem, sem a Demokratikus Koalíciót nem lehet megfenyegetni. Jól döntöttünk, a zuglóiak érdekében” – tette hozzá a zuglói DK vezetője.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)