„Klubrádió
A lényeg

Beérett az Orbán-terv: Budapest pénze elfogyott

15/09/2021 09:20

| Szerző: Klubrádió

A Fővárosi Önkormányzat minden működésre fordítható állampapírja és készpénze elfogyott, ezért hozzá kellett nyúlni a 25 milliárd forintos folyószámlahitel-kerethez, írja a Népszava. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint ezen a helyzeten fog enyhíteni, hogy az iparűzési adó csütörtöktől kezd érdemben befolyni az önkormányzathoz. "Ezt sürgősséggel vezetjük át a számlánkra. Minél előbb visszatöltjük a hitelkeretet, annál kevesebb kamatot kell fizetnünk” – mondta. Így a pénzhiány legfeljebb szeptember végéig fog tartani, de akár hamarabb is vége lehet.

Budapest - Duna
 
Gellért-hegy
 
Budapest, 2020. június 11. A Duna látképe 2020. június 11-én. Az előtérben a Petőfi híd, középen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem épületei, valamint a Gellért Szálló, a háttérben a Gellért-hegy, a Citadella és a Szabadság-szobor látható. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Az iparűzési adót a hó végi állapot alapján 46-54 százalékos arányban kell a kerületek és a főváros között elosztani, "októbertől viszont újra csak apasztják a pénzt. Év végére a végszámla bizonyos áldozatok árán kihozható nullára".

A csőd elkerülése érdekében a Fővárosi Közgyűlés augusztus végi ülésén 65 ponton módosították az idei költségvetést. A lap szerint van még a járványon kívül egy kockázati tényező: a 12 milliárd forintos közösségi közlekedésre járó támogatás, amely még mindig nem érkezett meg a minisztériumtól, Palkovics minisztériuma, (Innovációs és Technológiai Minisztérium) fizetés helyett üzenget és a fővároson próbál fogást keresni, írja a lap.