„Köszönjük
A lényeg

Balog Zoltán minisztersége alatt 36-szor utazott külföldre Novák Katalinnal, többször kettesben

19/06/2024 15:35

| Szerző: Klubrádió

Balog 2012 és 2018 között 131 hivatalos külföldi úton vett részt, ezek közül 36 alkalommal Novák is vele tartott. Az utazások közül több alkalommal kettesben utazott a két politikus.

A Balog Zoltán miniszteri kiküldetéseiről szóló adatokat elemezte végig a Válasz Online, és kiderült: a volt tárcavezető 2012 és 2014 között időarányosan 2,5-szer annyit utazott külföldre Novák Katalinnal – akár kettesben –, mint a következő kabinetfőnökével. 2014 és 2018 között a már államtitkár Novákkal pedig többször ruccant ki, mint az összes többi Emmi-államtitkárral együttvéve a hatéves miniszteri időszakában.

A cikkben felidézik, hogy Hadházy Ákos tavaly ősszel arra hívta fel a figyelmet, hogy Balog Zoltán püspök – akkor még a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke is – az államfői küldöttség tagjaként kísérte el Novák Katalint egy 16 napos (!) ausztráliai és pápuai útra, ahol egyebek mellett egy magyar misszionáriusnőre emlékeztek, illetve harangot avattak. A független parlamenti képviselő azt a pikírt megjegyzést fűzte az utazáshoz, hogy „az elnök asszony férjét nem látom a képeken, ő biztosan a gyerekekre vigyáz (…).” A tényeknél maradva: annyi biztos, hogy Novák Katalin államfő már 2022-ben is elvitte hivatalos útjaira a tanácsadójaként is funkcionáló református egyházi vezetőt – először négy napra Erdélybe, majd hat napra Kanadába.

 
Balog Zoltán, Novák Katalin
 kép: Facebook/Novák Katalin
 

Részletezték: Balog Zoltán hatéves minisztersége idején pontosan 131 hivatalos külföldi úton vett részt; ez mindösszesen 410 napnyi, egy esztendőnél is hosszabb távollétet jelent. A 131 utazás közel 30 százalékánál (36 esetben) jelen volt Novák Katalin is. Kabinetfőnökként, tehát 2012 és 2014 között Novák 22 kiküldetésre ment el. A 2014 és 2018 között már államtitkárként működő Novák összesen 14-szer utazott Balog kíséretében – az Emmi összes többi államtitkára viszont hat év alatt 12-szer volt külföldön a miniszterrel.

Az adatközlő KIM majd’ két tucat olyan utazást jelölt meg, ahol Balog Zoltán kizárólag Novák Katalint vitte magával. Miként alább kiderül, ezt a nagyságrendet a püspök vitatja, ugyanakkor elismeri, hogy néhányszor valóban csak ketten utaztak a kabinetfőnökkel/államtitkárral. Az Emmi a kimutatások szerint – 2012–2018-as árakon – körülbelül 35 millió forintot költött Balog Zoltánra és Novák Katalinra a közös utak alkalmával, de hozzáfűzik a cikkben, hogy ez az összeg biztosan sántít, mert több esetben más kormányzati szerv kontójára utaztak a felek (például a miniszterelnöki utakon).

Balog reagált a statisztikákra a Válasz Online-nak, azt írta, hogy a párosnak feltüntetett utazások többségénél más minisztériumi tisztségviselők is jelen voltak. A volt miniszter szerint Novák gyakori jelenlétét kezdetben nyelvtudása indokolta, ugyanis 2014 őszéig nem volt nemzetközi helyettes államtitkárság a minisztériumban. Később pedig azért volt szükség Novákra – írta –, mert a hozzá tartozó családügy lett a minisztérium legfontosabb területe. Balog szerint „szükség volt a külföldi tapasztalatcserére és a népszerűsítésre”.

Balog elismerte, hogy saját emlékei szerint is voltak olyan alkalmak, amikor kettesben utaztak külföldre. Személyesen öt ilyenre emlékszik.

(Kiemelt kép: Balog Zoltán Facebook-oldala)