„Klubrádió
A lényeg

Azonnali jogvédelmet adott Budapestnek a bíróság a kormányzattal szemben – jelentette be Karácsony Gergely

27/09/2023 14:26

| Szerző: Klubrádió

A kormány nem vonhat el több pénzt a fővárosi önkormányzattól, mint amennyi támogatást ad – mondta ki a bíróság, miután Karácsony Gergelyék beperelték az államot.

Megtiltotta az államnak a Fővárosi Ítélőtábla, hogy "Budapest számlájáról több pénzt emeljen le, mint amit forrásként biztosít a városnak" – közölte Karácsony Gergely a Facebook-on. A főváros nyáron indított közigazgatási pert a Magyar Államkincstár ellen a szolidaritási adó miatt.

A kormány ugyanis az elmúlt években több mint 220 milliárd forintot vont el Budapesttől, vagyis a fővárosnak többet kellett befizetnie a költségvetésbe, mint amennyit támogatást az államtól kapott. Karácsony Gergely a közösségi oldalán hangsúlyozta, hogy érvényt szereztek a bíróságon a budapestiek akaratának, miszerint a főváros igazságtalan sarcot ne fizessen a kormánynak.

Hozzátette, mostantól a kormány nem tud elvenni többet a központi költségvetés javára, mint amit Budapest onnan kap. Úgy fogalmazott, örömmel tölti el, hogy Magyarország, ha nyomokban is, de mégiscsak jogállamot tartalmaz.