„Klubrádió

Azonnal megkezdik a 12-15 év közötti gyerekek oltását az Egyesült Államokban

13/05/2021 07:16

| Szerző: Klubrádió/KL

Azonnal megkezdhetik a 12-15 év közötti gyerekek oltását a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájával az Egyesült Államokban, miután szerdán az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) is megadta az engedélyt.

Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA) hétfőn engedélyezte az oltások beadását az érintett korcsoport számára, amely eddig csak a 16 éven felüliek számára volt elérhető, írja az MTI. A serdülők esetében is kétdózisú az oltás, amelyeket három hét különbséggel kapnak meg, csakúgy, mint a felnőttek.

A bonyolult hűtési és tárolási követelmények miatt a hatóságok azt várják, hogy a serdülők kezdetben a gyógyszertárakban és más, már működő oltópontokon kapják meg a vakcinát. A gyermekorvosi rendelők valószínűleg akkor kapcsolódnak be a folyamatba, ha sikerült kidolgozni az ehhez szükséges logisztikai stratégiát.

Miután a CDC igazgatója, Rochelle Walensky aláírta az engedélyt, az oltások várhatóan a legtöbb államban csütörtökön megkezdődnek. Vannak azonban olyan államok – például Pennsylvania, Maine és Georgia -, ahol az FDA hétfői döntése után már megkezdték a gyerekek oltását. Ezt megtehették, ugyanis miután az FDA megállapította, hogy a vakcina biztonságos és hatékony az érintett korosztály számára, az államok egészségügyi ügynökségei szabadon dönthettek arról, hogy megkezdik-e az oltást.

Szakemberek szerint a mostani döntés nagy lépést jelenthet az ország immunitásának növelése felé, ugyanis az Egyesült Államokban 17 millió 12 és 15 év közötti gyerek él. Ez pedig a lakosság 5,3 százalékát, a 16 évesnél fiatalabb népesség csaknem 27 százalékát jelenti. A Kaiser Family Foundation nevű amerikai non-profit szervezet által nemrégiben végzett közvélemény-kutatás kimutatta, hogy a szülők mindössze harmada szeretné beoltatni a gyerekekét, és általában azok a szülők adatnák be a koronavírus elleni vakcinát a gyerekeiknek, akik maguk is elfogadták az oltást.

Hamarosan az Európai Unióban is engedélyezhetik a Pfizer oltóanyagát a 12-15 évesek számára, akár már májusban - írja a 24.hu.