„Klubrádió
A lényeg

Az ukránok tűzszünetet kérnek, hogy újra legyen áram a csernobili erőműben

9/03/2022 15:04

| Szerző: Klubrádió

Szerda reggel óta nem jut áramhoz az 1986-ban felrobbant csernobili atomerőmű. A harcokban ugyanis megsérült a vezeték, amely oda vitte az áramot. Az ukránok szerint generátorokkal 48 órán át lehet fenntartani a hűtést, és ha addig nem sikerül visszakapcsolni az áramot az erőműben, akkor a környéken élők mindenképpen, de akár egész Európa veszélybe kerülhet a sugárzás miatt. Az ukrán kormány ezért azonnali tűzszünetet kér az oroszoktól, hogy a vezetéket meg lehessen javítani.

Szerda hajnalban a Nemzetközi Atomenergiaügynökség közölte, hogy megszakadt az automatikus adatkapcsolat a csernobili reaktor mérőeszközeivel. Herman Haluscsenko ukrán energetikai miniszter azt mondta, ez a gyakorlatban azt jelenti, fogalmuk sincs, milyen a radiokativitás szintje a történelem legnagyobb atomkatasztrófájának helyszínén, ahol egy acélkupola védi a környezetet a sugárszennyezéstől.

Aztán kiderült, hogy szerda reggel óta nem jut áramhoz az 1986-ban felrobbant csernobili atomerőmű. A harcokban ugyanis megsérült a vezeték, amely oda vitte az áramot.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter legújabb közleménye szerint generátorokkal 48 órán át lehet fenntartani a hűtést, és ha addig nem sikerül visszakapcsolni az áramot az erőműben, akkor a környéken élők mindenképpen, de akár egész Európa veszélybe kerülhet a sugárzás miatt.

Az ukrán kormány ezért azonnali tűzszünetet kér az oroszoktól, hogy a vezetékeket meg lehessen szerelni, és Csernobilban ismét legyen áram. A csernobili atomerőmű 210 dolgozója két hete folyamatosan szolgálatban van, amióta átvették az oroszok az irányítást, valamint egyre kevesebbet lehetett arról is tudni, hogy mi történik valójában az erőműben.

Csernobil évfordulójaA csernobili atomerőmű és a 4-es reaktorblokkot fedő 105 méter magas, 150 méter hosszú és 260 méter széles acélboltozat 2018. április 26-án, a csernobili atomerőmű katasztrófájának 32. évfordulóján. A csernobili atomerőmű negyedik blokkjában 1986. április 26-án történt detonáció a világ eddigi legsúlyosabb nukleáris balesete volt. (MTI/EPA/Sztepan Franko)
 

Az Energoatom ukrán nukleáris vállalat felhívta a figyelmet arra, hogy áramellátás híján radioaktív anyagok szabadulhatnak fel az erőműből. Az Energoatom hozzátette: a szél a radioaktív anyagokat Ukrajna más régiói mellett Fehéroroszországba, Oroszországba és az Európai Unió területére is elsodorhatja. A vállalat kiemelte, hogy a helyzet egyre súlyosabb, hiszen a helyszínen tartózkodók egyre erősebb sugárzásnak vannak kitéve.

Ukrán tájékoztatás szerint Európa legnagyobb atomerőműve, az enerhodari Zaporizzsja fölött sincs ellenőrzésük, így fogalmuk se, hogy mi történik a reaktorokban.

(forrás: 444/hvg. Kiemelt kép: a csernobili acélkupa 2018-ban, fotó: MTI/EPA/Sztepan Franko)