„Klubrádió
A lényeg

Az ukránok feladják Azovsztalt

20/05/2022 19:25

| Szerző: Klubrádió

"A civileket sikerült evakuálnunk, a sebesültek megkapták a szükséges orvosi ellátást, és sikerült kimenekíteni őket ukrán ellenőrzés alatt álló területekre" – Denisz Prokopenko Azov milícia alezredese. Ennek megfelelően végrehajtják a katonai vezetés által adott parancsot, és beszüntetik a harcot, nem védik tovább a Azovsztal acélművet Mariupolban.

Az Azov milícia vezetője közölte, hogy eleget tesz az ukrán katonai vezetés parancsának, és nem védik tovább a Azovsztal acélművet Mariupolban – írja a 24.hu.

A portál a BBC-től vette át a hírt, amely szerint  Denisz Prokopenko Azov milícia alezredese videót tett közzé a közösségi médiában, miután a kijevi kormány bejelentette, hogy befejezi az Azovsztal acélmű területének védelmét.

"Mariupol védelmének 86. napja. A katonai vezetés parancsot adott az életek megmentésére és a helyőrség katonáinak jólétének megőrzésére, valamint a város védelmének beszüntetésére. A nehéz harcok, a bekerítés közbeni védekezés és az utánpótlás hiánya ellenére folyamatosan hangsúlyoztuk a számunkra legfontosabb három feltételt. A civilek evakuálását, a sebesültek ellátását és a harcban elesettek eltemetését. A civileket sikerült evakuálnunk, a sebesültek megkapták a szükséges orvosi ellátást, és sikerült kimenekíteni őket ukrán ellenőrzés alatt álló területekre. Ami a hősök eltemetését illeti, a dolog folyamatban van. Remélem, hogy a közeljövőben a hozzátartozók és egész Ukrajna tisztességgel eltemetheti őket. Dicsőség Ukrajnának." – mondta Prokopenko alezredes.

Oroszország szerint nagyjából 2000 katona adta meg magát Mariupolban, ma reggel a hírszerzési jelentésében hasonló számot közölt a brit védelmi minisztérium is.

Az Azov zászlóalj ukrán szélsőjobboldali önkéntesekből jött létre 2014-ben, de a tagjai tagadják, hogy neonácik lennének. Az ukrán vezetés pedig azt mondja, hogy azóta az alakulatot már integrálták a nemzeti Gárdába. A háború kezdete óta ők védték Mariupolt, az utóbbi hetekben az Azovstal acélgyár bunkereiben tartották magukat az orosz megszállókkal szemben – idézi a 444.