„Klubrádió
A lényeg

Az MTVA-s Lánczi Tamás szerint már a kereszt "puszta látványa is égeti a gonosz bőrét”

23/08/2023 15:12

| Szerző: Klubrádió

A korábbi helyettes államtitkár, aki jelenleg az MTVA online igazgatóságának vezetője, azt írta, gyorstalpalóval akar segíteni a kereszt ürügyén "értetlenkedő" sajtóorgánumoknak.

Lánczi Tamás (aki Navracsics Tibor előző minisztériumában volt helyettes államtitkár, jelenleg az MTVA online igazgatóságának igazgatója) blogjában ír arról, feltehetően az augusztus 20-i tűzijáték végén megjelenő, drónokból összeállított kereszt miatt, hogy annak „már a puszta látványa, közelsége is égeti a gonosz bőrét”.

A posztot a 444.hu szemlézte; Lánczi Tamás azt írta, hogy „egyes sajtóorgánumok szerkesztőségei nem értették (vagy inkább cinikus értetlenséget színleltek) az augusztus huszadikai ünnepi tűzijáték lezárásaként feltűnő kereszt ürügyén”, emiatt úgy döntött, blogjában „gyorstalpalóval” segít ezeknek a sajtóorgánumoknak „a saját valóságukon túli világ megértéséhez, hogy ne csak a láthatót lássák, hanem azt is, ami elsőre »láthatatlan«”.

Augusztus 20. - Tűzijáték Budapesten
 
Kereszt megformázása drónokkal a Szent István-napi tűzijáték közben 2023. augusztus 20-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 
 

Lánczi ezután azt írta: „a kereszt sokkal több mint egy kiüresedett manifesztum, amelyet a politika azért még felhasználhat ahhoz, hogy újból és újból megerősítse magát”. Mert szerinte a kereszt „többé nem a vezér, a duce által vezényelt fekete mise kelléke, de nem is a politikai okkultizmusé, hanem egy közösség, jelen esetben a magyar nép reményének és hitének dekrétuma”.

Majd közölte, hogy szerinte miért „volt ott a helye a keresztnek augusztus huszadikán éjszaka a Duna fölött”: mert „a kereszt reménységet ad az embereknek”, és „nemcsak lelkiségi-vallásos értelemben, hanem sokkal inkább a hétköznapi, az élet fárasztó, gyötrő nehézségeiben, mindenben, ami anyagi, ami nehézkes, ami az ádámi átok okán küzdelmes ma is”.

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)