„Klubrádió
A lényeg

Az LMP feloldaná a szélenergia-termelés tiltását

29/08/2022 14:30

| Szerző: Klubrádió

Ungár Péter, az LMP társelnöke hétfői sajtótájékoztatóján közölte, hogy az ellenzéki párt választ vár arra a technológiai és ipari minisztertől, marad-e a szélenergia-termelés tiltása.

Ungár szerint a szélenergia, mint megújuló energiaforrás részt vehetne az ország energiaellátásában és a zöld átálláshoz is elengedhetetlen írja a 24.hu.

A kormány 2016 óta tiltja ezt a termelési módot, de magyarázatot nem tud adni arra, hogy miért. Egy törvény értelmében Magyarországon nem lehet egy település határától 12 kilométeren belül szélerőművet telepíteni, márpedig nemigen van olyan pontja az országnak, amely megfelelne ennek – jegyezte meg a politikus. 

Pixabay
 

Ungár a szélenergia hasznossága mellett példaként a finn Lut Egyetem tanulmányát hozta, amely szerint Magyarországon egy ideális zöld átállás során az energiamix 10–20 százalékát adhatná a szélenergia. Ennek ellenére az aránya jelenleg kevesebb, mint 1 százalék – jegyezte meg.

Az LMP társelnöke szerint Palkovics László miniszter már "pedzegette” a szélenergia újbóli bevezetését, ám eddig nem adott választ az LMP ezzel kapcsolatos kérdéseire. (MTI)