„Köszönjük
A lényeg

Az INA vezetésének leváltását követeli a horvát kormány

7/09/2022 13:15

| Szerző: Klubrádió

A gyanú szerint az INA igazgatója nyomott áron vásárolhatott gázt, majd ugyanazt a gázt jóval drágábban adta el külföldön, a hasznon pedig megosztozott tettestársaival, ezért augusztus 27-én az INA több vezetőjét is letartóztatták. Davor Filipović horvát gazdasági és energiaügyi miniszter bejelentette, kormánya a teljes igazgatótanács leváltását akarja elérni.

A horvát kormány azt akarja, hogy az INA teljes igazgatótanácsát váltsák le az augusztusban kirobbant korrupciós botrány miatt – mondta Davor Filipović horvát gazdasági és energiaügyi miniszter – írja hvg.hu

A portál emlékeztet, hogy augusztus 27-én az INA több vezetőjét is letartóztatták azért, mert a gyanú szerint 100 millió kunás (vagyis nagyjából 5,5 milliárd forintos) kárt okoztak a vállalatnak.

Horvátországban először 2013-ban emeltek vádat Hernádi Zsolt ellen, mert szerintük a Mol vezetője 2008 és 2009 között tízmillió euróval vesztegette meg Ivo Sanadert. Mind a Mol, mind pedig Hernádi visszautasította a vádakat, akkor kiemelve, hogy soha nem korrumpáltak politikusokat az INA megszerzéséért.

A Mol egyelőre nem erősítette meg a témával ugyancsak foglalkozó Indexnek, hogy valóban Horvátországban tárgyalnak Filipovićcsal.

Sajtóhírek szerint az INA igazgatója nyomott áron vásárolhatott gázt, majd ugyanazt a gázt jóval drágábban adta el külföldön, a hasznon pedig megosztozott tettestársaival