„Támogassa
A lényeg

Az EU elfogadta az új szankciókat Oroszországgal szemben

21/07/2022 15:09

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Unió csütörtökön elfogadta az Oroszország elleni hetedik uniós szankciócsomagot, amelynek értelmében importtilalmat vezetnek be az orosz aranyra, ezen belül az aranyból készült ötvöstermékekre is, továbbá szigorítják egyes csúcstechnológiai áruk exportellenőrzését.

A csomag kiterjeszti azon ellenőrzött termékek listáját, amelyek hozzájárulhatnak Oroszország katonai és technológiai vagy védelmi és biztonsági ágazatának fejlesztéséhez, és ezáltal megerősíti a kettős – civil és katonai – felhasználású és fejlett technológiára vonatkozó exportellenőrzést – írta meg a 24.hu.

Az újonnan elfogadott csomag céljai között van, hogy szigorítsák a már hatályos gazdasági szankciókat, illetve hatékonyabbá tegyék azok végrehajtását. A gazdasági szankciók mellett a tanács úgy döntött, hogy további személyeket és szervezeteket vesz fel szankciós listájára, és szigorítja a jelentéstételi kötelezettségeket, hogy megkönnyítse az EU-ban lévő vagyonuk befagyasztását. Ezzel már 1229-re emelkedett a szankcionált személyek és 110-re a vállalatok száma.

Az EU hangsúlyozza, hogy semmiféle tilalom nem sújtja a mezőgazdasági termékek, élelmiszerek, műtrágyák Oroszországból történő megvásárlását.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint az unió újabb fontos lépést tett annak érdekében, hogy gyengítse Oroszország képességét az Ukrajna ellen indított háborúja finanszírozására.