„Klubrádió
A lényeg

Az EU-ban itthon okozza a legtöbb gondot az infláció

4/11/2022 14:51

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Unióban a magyar inflációval van a legsúlyosabb probléma. A magas magyar infláció egyik oka a feldolgozatlan élelmiszerek áremelkedése.

Egyre erőteljesebben látszik, hogy az Európai Unióban a magyar inflációval van a legsúlyosabb probléma. Bár a balti országok hivatalos inflációs mutatói még magasabbak a magyarnál, de már a nyári számokból is kiderült, hogy a jóval kevesebb torzító hatást tartalmazó maginflációs mutató idehaza a legcsúnyább. Ez a tendencia szeptemberre még erősebb lett, a magyar árindex már messze a legnagyobb az EU-ban – írja a Portfolio.hu.

A portál megjegyzi, hogy a magas magyar árindexért nem a rezsicsökkentés csökkentése a felelős, hiszen a háztartási energia (áram és fűtés) augusztustól bekövetkező drágulása még így sem számít jelentősnek európai összevetésben.

A magas magyar infláció egyik oka a feldolgozatlan élelmiszerek áremelkedése. Szeptemberben éves alapon 40 százalék feletti drágulást regisztrált a statisztika, ami toronymagasan a legnagyobb az Európai Unióban.