„Támogassa
A lényeg

Az EU-ban a magyar ipari termelés esett a legnagyobbat

13/10/2023 18:17

| Szerző: Klubrádió

Az Eurostat pénteki jelentése szerint augusztusban 2,4 százalékkal esett a magyar ipari termelés az egy hónappal korábbihoz képest. Ez a legrosszabb a 27 ország adatai közül (az EU-tag Ciprusról nincs friss eredmény, a nem uniós Norvégiáról van).

Közvetlenül Magyarország előtt Horvátország (-2,2 százalék) és Belgium (-1,8 százalék) áll. Az uniós és az euróövezeti átlag is 0,6 százalékkal nőtt. A Telex cikkében jelezte: hazánk júliusban még a harmadik legnagyobb havi növekedést mutatta 2,8 százalékkal.

Júliussal összevetve augusztusban az ír ipar teljesített a legjobban 6,1 százalékkal, de volt honnan feljönnie, mert tavaly augusztushoz képest még így is a legrosszabbul szerepelt 27,3 százalékos zuhanással. Az idei augusztusi magyar adat az előző évihez képest messze nem ilyen vészes, de a 6,1 százalékos visszaesés még így is hátulról a hetedik az uniós országok közül, az 5,1 százalékos euróövezeti és a 4,4 százalékos uniós gyengülés alatt.

A KSH korábbi gyorstájékoztatója alapján májusban 6,9 százalékkal, júniusban 3,8 százalékkal, míg júliusban 2,6 százalékkal csökkent az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest.