„Klubrádió

Az EP frakciói a jogállamisági mechanizmus alkalmazását várják az Európai Bizottságtól

23/03/2021 10:20

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Parlament legnagyobb frakciói a jogállamisági kritériumok mielőbbi alkalmazására szólítják fel az Európai Bizottságot. A határozat értelmében bíróság elé is idézhetik a szervezetet. A parlament célja, hogy a kormányfőket tömörítő Európai Tanács és a Bizottság ne tudja megkerülni, vagy fellazítással hatástalanítani a mechanizmust.

A nagyobb EP-frakciók arra szólíthatják fel az Európai Bizottságot, hogy vegyék komolyabban a jogállamiságról szóló szabályok betartatását, és gyorsítsák fel a szabályok alkalmazását, ne várják meg az Európai Bíróság döntését, ahova Magyarország és Lengyelország fordult a jogállamisági kritériumok elfogadása miatt – írja a 444

Erről egy határozati javaslat született, melyet az eheti plenáris ülésen fogadhatnak el, és mint a Politico írja, a határozat vázlata alapján a nagyobb frakciók akár bíróság elé is citálhatják a Bizottságot, ami ritkán fordult elő eddig az EU történetében.

 
Európai Parlament
 

A javaslatot az Európai Néppárt, a S&D (szociáldemokraták), a liberális Renew Europe, a Zöldek és a baloldali pártokat tömörítő frakció terjesztette be, és a jogállamisági kritériumok határozott és gyors végrehajtását kérik a Bizottságtól.

Az Európai Parlament nagyobb frakciói most azt akarják elérni, hogy a miniszterelnököket tömörítő Európai Tanács, illetve a Bizottság ne lazíthassa fel a jogszabályt, és hogy a Bizottság ne késlekedjen többet, és a kritériumok alkalmazásához szükséges irányelveket legkésőbb 2021 júniusáig fektessék le. Ha ez nem teljesül, akkor az EP eljárást kezdeményezhet a Bizottság ellen.