„Klubrádió
A lényeg

Az ELTE Radnóti 39 tanára nem önkénteskedik az érettségin

15/02/2023 13:09

| Szerző: Klubrádió

Ultimátumot adott az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium 39 tanára a kormánynak. Mindaddig nem vállalnak önkéntes feladatot az érettségi vizsgákon, amíg a kormányzat a pedagógusok 9 pontos követelésével érdemben nem fog foglalkozni.

"Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium 39 tanára, a tantestület 45 százalék csatlakozik a tatai Eötvös József Gimnázium felhívásához. Kijelentjük, hogy nem vállalunk önkéntes feladatot az érettségi vizsgák lebonyolításában. Sem az emelt szintű érettségi vizsgák javításában, sem a szóbeli bizottságok munkájában, sem a középszintű érettségi vizsgák elnökeként nem veszünk részt. Tesszük ezt mindaddig, amíg a kormányzat a pedagógusok 9 pontos követelésével érdemben foglalkozni nem hajlandó" – nyilatkozták a tiltakozó tanárok a Facebookon. 

Mindaddig kitartanak emellett, amíg a kormányzat a pedagógusok 9 pontos követelésével érdemben nem fog foglalkozni.

A radnótis tanárok ezzel a tatai Eötvös József Gimnázium 32 tanárához csatlakoztak, akik még a január 31-ei szolidaritás napján jelentették be: ha a Belügyminisztérium nem kezd érdemi egyeztetésbe a tanárok szakszervezeteivel és civil szervezeteivel az oktatás helyzetéről, nem fognak idén emelt szintű érettséginél önkéntes feladatokat vállalni. Ehhez a kezdeményezéshez először az esztergomi Dobó Katalin Gimnázium 26 pedagógusa csatlakozott.

Azzal, hogy a tanárok önkéntes feladatokat nem végeznek, nem szegnek meg szabályt, így nem is szankcionálhatók emiatt. Úgy tudjuk, hogy több iskolában is hasonló akciót szerveznek tanárok, de egyelőre nagyon nehezen indul be az országos kampány. Erre az új nyomásgyakorlási eszközre azért volt szükség, mert a tanárok már több mint egy éve küzdenek a munkaterheik csökkentéséért és a fizetésük emeléséért.

(Források: Telex, 24.hu)