„Köszönjük
A lényeg

Az Egyesült Arab Emírségek fogadta be az elmenekült afgán elnököt

18/08/2021 18:18

| Szerző: Klubrádió

Az Egyesült Arab Emírségek külügyi és nemzetközi együttműködési minisztériuma megerősítheti, hogy az Egyesült Arab Emírségek fogadta Asraf Gáni elnököt és családját humanitárius okokból – áll az emírségek külügyminisztériumának közleményében, amelyről az MTI adott hírt. Korábban arról jelentek meg hírek, hogy kisebb vagyonnal menekülhetett Ománba.

A sajtóban korábban megjelentek különböző találgatások, amelyek szerint Gáni Tádzsikisztánba menekült, míg más források szerint Üzbegisztán vagy Omán lehetett az úticélja. Az afgán elnök vasárnap menekült el Afganisztánból, így a tálibok még gyorsabban, ellenállás nélkül foglalhatták el a fővárost, Kabult.

Gáni titokban hagyta el az országot, és hivatalosan nem mondott le tisztségéről. Közleménye szerint azért hagyta el Afganisztánt, hogy elkerülje a vérontást, mivel állítása szerint a tálibok az elmozdítása miatt képesek lettek volna megtámadni a fővárost.

Az Egyesült Arab Emírségek egyike volt annak a kevés országnak, amely kapcsolatokat tartott fenn a tálibokkal az 1996-tól 2001-ig tartó afganisztáni uralmuk idején, 2001-ben azonban megszakította a kapcsolatot a radikális iszlamistákkal, mert utóbbiak megtagadták az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet akkori vezetőjének, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások kitervelésével vádolt Oszama bin Ladennek a kiadatását.

(forrás: MTI)