„Klubrádió
A lényeg

Az áramfogyasztás szabályozását és az energiacégek extraprofitjának lenyesését javasolja az Európai Bizottság

7/09/2022 14:10

| Szerző: Klubrádió

Az az EU energiabiztonságát szolgáló öt pontos javaslatot jelentett be Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke a csúcsidős áramfogyasztás szabályozása mellett a "váratlan nyereségű" cégeket szolidáris hozzájárulásra köteleznék.

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Brüsszelben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, amelynek a témája az EU energiabiztonsága és egy ötpontos javaslat ismertetése volt – írja az EUrológus.

A politikus bejelentette:

  • az uniós gáztározók töltöttsége elérte a 82 százalékot
  • a már megkezdett beszerzési diverzifikáció révén az EU növelte az LNG- vagy vezetékes gáz szállítását az Egyesült Államokból, Norvégiából, Algériából, Azerbajdzsánból és más országokból,

Hozzátette, Norvégia jelenleg már több gázt szállít az EU-ba, mint Oroszország.

Az árak azonban továbbra is rohamosan nőnek, és a gázpiacok manipulációja tovagyűrűző hatással van a villamosenergia-piacra – mondta von der Leyen. Ennek kezelése érdekében bejelentette, hogy ötpontos intézkedéscsomagot terjesztenek elő. Ennek a következők az elemei:

  1. Kötelező cél a csúcsidőben történő villamosenergia-felhasználás csökkentésére, egy olyan stratégia keretében, amely a villamosenergia árát meghatározó fogyasztási csúcsokat ellaposítja.
  2. Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrások váratlan bevételeket termelnek, amelyek nem tükrözik termelési költségeiket. Ezért ezeknek a vállalatoknak a bevételeit felső határral korlátozzák, az így befolyó összegeket pedig a nehéz helyzetben levő háztartások és vállalkozások támogatására fordítják.
  3. Az előbbi vonatkozik a fosszilis energiát felhasználót energiacégek váratlan nyereségére is, esetükben szolidaritási hozzájárulás kivetését tervezik. Ezt a bevételt a tagállamoknak ugyancsak a nehéz helyzetben levő háztartások támogatásába, és tiszta, saját előállítású energiaforrásokba kell fektetniük.
  4. Intézkedéseket fogadnak el az energiaszolgáltató társaságok támogatására is, hogy megbirkózzanak a piaci ingadozással. Ez azt jelenti, hogy a tagállamokat segíteni fogják abban, hogy likviditási támogatást nyújtsanak ezeknek a cégeknek.
  5. Végül az orosz gáz további korlátozását is javasolják annak érdekében, hogy csökkentsék Oroszország bevételeit.

Az utolsó pontnál elképzelhető egy ársapka alkalmazása.