„Klubrádió
A lényeg

Az Anonymous hacker-csoport rászállt az orosz kibertérre

25/02/2022 12:00

| Szerző: Klubrádió

Több, az orosz kormányhoz köthető weboldalt, köztük az állami finanszírozású Russia Today felületét is elérhetetlenné tette az Anonymous – írja az ABC.

A csoport hackerei ténykedései miatt rövid időre összeomlottak az RT.com, valamint a Kreml, a kormány és a védelmi minisztérium oldalai. Az RT az ukrajnai helyzetről oroszbarát szemszögből közvetít, a csatornát többen Vlagyimir Putyin személyes propagandaeszközének tekintik – írja a 24.hu.

Az RT.com elismerte a támadást, mint írják, több oldal lelassult, vagy elérhetetlenné vált.

Robert Potter kiberbiztonsági szakértő szerint túlterheléses támadásokat (DDoS) indítottak. Szerint az orosz propagandaoldal támadása nem nagy ügy, a szakértő viszont arra számít, hogy folytatódni fog az Anonymous aktivitása. A csoport már február 15-én azzal fenyegetőzött egy videóban, hogy "túszul ejti” az orosz ipari vezérlőrendszereket, ha az ukrajnai válság súlyosbodik.

Potter úgy véli, hogy egyes országok között kiberháború kezdődhet. Oroszország már a fegyveres konfliktus kirobbanása előtt is támadta Ukrajnát a kibertérben, és lehetséges, hogy idővel Ukrajna támogatóit, így az Egyesült Államokat is megcélozza majd.