„Támogassa
A lényeg

Az Alkotmánybíróság ismét megakadályozta, hogy népszavazást lehessen tartani a helyi tantervekről

10/01/2024 07:14

| Szerző: Klubrádió

Hiába hagyta jóvá kétszer is a Kúria.

Az Alkotmánybíróság másodszor is megsemmisítette a Kúria döntését oktatási kérdésekben, tehát nem lehet népszavazást tartani az iskolai óraszámcsökkentésről és a helyi tantervekről – írta meg a hvg.hu. Ezután ismét a Kúriának kell döntenie, de valószínűleg nem nagyon tehet mást, mint hogy harmadik nekifutásra jóváhagyja a Nemzeti Választási Bizottság határozatát, amelyben eredetileg nem hitelesítette a kérdéseket.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke tavaly tavasszal öt témában kezdeményezett népszavazást, de a Nemzeti Választási Bizottság nem hitelesítette a kérdéseket, mert szerinte azok megválaszolásához speciális információk, szakmai ismeretek kellenének, így a választók nem tudnák átlátni döntésük érdemi következményeit.

A szakszervezet a Kúriához fordult, amely júniusban két kérdésben megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság döntését. Így ezekről elkezdődhetett volna az aláírásgyűjtés: Csakhogy az Alkotmánybíróság júliusban megsemmisítette a Kúria döntését. Ezután az ügy visszakerült a Kúriára, amely októberben, az Alkotmánybíróság határozatára is hivatkozva újra jóváhagyta a két kérdést. Emiatt érkezett újabb panasz az Alkotmánybírósághoz. És most is megsemmisítették a Kúria döntését, mert a legfelső bírói testület a megismételt eljárás során nem vette figyelembe az Alkotmánybíróság nyári határozatában közölt iránymutatást.

Ezután újra a Kúriának kell lépnie, az Alkotmánybíróság hangsúlyozza is, hogy ez az ő felelőssége, de a megsemmisített döntését nem ismételheti meg.