„Támogassa
A lényeg

Árvízvédelmi készültség: még gyalogosan is veszélyes a rakpart

26/12/2023 16:32

| Szerző: Klubrádió

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleményében felhívta  a figyelmet arra, hogy a rakparton a gyalogosoknak sem lehet tartózkodni, mert veszélyes. Közölték: az árvízveszély miatt a budai és a pesti alsó rakpartot lezárták a járműforgalom elől.

 
Az alsó rakpart lezárására figyelmeztető KRESZ-táblák az I. kerületi Halász utcánál 2023. december 25-én. A Duna felső szakaszán elkezdődött az árhullám tetőzése; Budapesten a folyó tetőzése december 27-én napközben várható, 660 centiméter körüli vízállással, elsőfokú árvízvédelmi készültség mellett. Szemben az Országház épülete. Fotó: MTI/Illyés Tibor
 

Csaknem 1200 kilométeren van árvízvédelmi készültség Magyarországon, a Duna Budapestnél várhatóan csütörtökön tetőzik. A fővárosban már javában készülnek, a rakparton parkoló autókat elszállítják, ha a tulajdonossal nem sikerül felvenni a kapcsolatot.

A vízügyi előrejelzések alapján nem zárható ki, hogy a következő napokban egyes fővárosi Duna-szakaszokon akár másodfokú készültségre is szükség lehet. Annál magasabb fokozatot viszont várhatóan nem kell majd elrendelni a folyón levonuló mostani árhullám miatt.