„Klubrádió
A lényeg

Ártatlannak vallotta magát a bíróságon az egykori Fidesz-közeli bankvezér

5/06/2023 16:29

| Szerző: Klubrádió

"Mindent elvettek tőlem (…) A pénzügyi csődbe magam is beleroppantam" – fogalmazott Töröcskei István, a Széchenyi Bank korábbi vezetője a bíróságon. A Hír TV és a Magyar Nemzet korábbi résztulajdonosa a hírek szerint jó kapcsolatot ápolt Simicska Lajos szintén kegyvesztetté vált fideszes nagyvállalkozóval.

A gyanúsítottak kihallgatásával kezdte meg a bizonyítási eljárást a Fővárosi Törvényszék a Széchenyi Bank-perben – közölte a Blikk hétfőn.

A történet főszereplője, a bank korábbi vezetője, a 73 éves Töröcskei István kilenc év fegyházat kapott volna, ha már az előkészítő ülésen beismeri bűnösségét, ám ezt nem tette meg, így akár 25 évig is a rácsok mögött maradhat.

"Mindent elvettek tőlem (…) A pénzügyi csődbe magam is beleroppantam" – fogalmazott Töröcskei, amikor a bíró a vagyoni állapotáról kérdezte. A lap tudósítása szerint kiderült, nincs ingatlana, se megtakarítása, mindössze félmilliárd forint feletti tartozásról számolt be, ám még azt sem tudta megmondani, ez pontosan mekkora összeg. Nyugdíjasként éli mindennapjait, a ház, ahol a lakcíme van, a gyermekei tulajdonában van.

Töröcskei szerint – noha ő próbálkozott – az állam nem volt érdekelt a Széchenyi Bank megmentésében. "Az életemet tisztességesen éltem, a jövőben is tisztességesen fogom élni" – mondta.

Ismert volt Töröcskei jobboldali kötődése, egy időben résztulajdonosa volt a kormánypárti Hír TV-nek és a Magyar Nemzetnek, sőt, 2011-ben a Államadósság-kezelő Központ vezérigazgatói székét is megkapta. Töröcskei állítólag jó viszonyt ápolt Simicska Lajos időközben szintén kegyvesztetté vált nagyvállalkozóval és a Fidesz felső körével.

A vádirat szerint a pénzintézet a kezdetektől veszteségesen működött, ezért a pénzügyi felügyelet tőkepótlásra utasította a tulajdonos céget, amely azonban sem erre, sem a hitel visszafizetésére nem volt képes. Töröcskei ezért az ügyészség álláspontja szerint elhatározta, hogy a szükséges anyagi forrásokat a bank saját pénzeszközeinek felhasználásával, fiktív hitelek kihelyezése útján teremti elő.

Ezt követően a felesége, az igazgatósági tagok, valamint a hiteligénylők közreműködésével, bűnszervezetként működve, 2012-ben hiteleket helyeztek ki, melyek döntő részét, csaknem másfél milliárd forintot visszaforgatták ezután a tulajdonos céghez, majd azt az előírt tőkepótlásra használták fel.

A vádlottak emellett 2013-ban több mint 3 és fél milliárd forint összegben helyeztek ki olyan hiteleket, amelyeket valójában nagyobb részben a pénzintézet megvásárlásához felvett hitel törlesztésére használtak fel, a fennmaradó résszel pedig sajátjukként rendelkeztek.

A fentieken túlmenően további olyan hitelek kihelyezéséről is döntöttek még ebben az évben, melyek során vagyonkezelői kötelezettséget sértettek, és ezzel további több mint 2 milliárd 300 millióst vagyoni hátrányt okoztak a pénzintézetnek.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség 15 emberrel szemben emelt vádat bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt.

A vádlottak között van Vitézy Tamás üzletember is, aki Orbán Viktor miniszterelnök távoli rokonságához tartozik.

(Kiemelt kép: RTL Klub / YouTube-videó)