„Klubrádió
A lényeg

Amerikai orosz nagykövet: Nem akarunk konfrontációt

15/03/2023 06:46

| Szerző: Klubrádió

"Az USA és Oroszország népeinek érdekeit szolgáló pragmatikus kapcsolatok mellett vagyunk" – jelentette ki Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet, a Fekete tenger fökött történt incidens után. Antonov továbbra is kitart amellett, hogy Ukrajnában speciális katonai hadműveletet hajt végre Moszkva.

A Klubrádió is beszámolt a Fekete-tenger fölött kedden reggel történt incidensről, mely során két orosz Szu–27-es vadászgép szakszerűtlen elfogást hajtott végre egy MQ–9-es amerikai drón ellen. Az egyik gép nekiütközött a drón légcsavarjának, amitől a drón a tengerbe zuhant.

"Oroszország nem akar konfrontációt az Egyesült Államokkal. Az USA és Oroszország népeinek érdekeit szolgáló pragmatikus kapcsolatok mellett vagyunk" – jelentette ki Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet, miután berendelték őt az amerikai külügyminisztériumba.

Arra a kérdésre, hogy szóba került-e az ukrajnai háború, azt mondta: "Nem beszélünk az ukrajnai háborúról, mert Ukrajnában nincs háború. Speciális katonai hadművelet van, amelyet Oroszország folytat. Ennek a hadműveletnek a céljai kristálytiszták. Már többször elmagyaráztuk."

James B. Hecker, az amerikai légierő tábornoka, az amerikai légierő európai és afrikai légi erőinek parancsnoka másképp vélekedik erről: az orosz pilóták ilyen agresszív akciói veszélyesek, és félrekalkulációhoz, valamint nem szándékos eszkalációhoz vezethetnek.

(Forrás: Telex)