„Klubrádió
A lényeg

Alakul az ellenzéki közös lista, 14 helye lesz a DK-nak, 12 a Jobbiknak

28/01/2022 13:42

| Szerző: Klubrádió

A közös lista már majdnem kész van az ellenzéki pártvezetők újabb találkozója után. Ezen a Londonban kampányoló Márki-Zay Péter nem vett részt, de tudott róla. A pártok az MSZP, a Párbeszéd és a Momentum helyeiről nem döntöttek még.

Az atv.hu tudósítása szerint így áll jelenleg a lista első 45 helye:

  • DK 14
  • Jobbik 12
  • Momentum 8
  • MSZP és Párbeszéd együtt 8
  • LMP 3 vagy 4.

Amiről még nincs döntés: az MSZP egymaga szeretne annyi listás befutó helyet, amennyi a Momentumnak van. 

A csatorna értesülései szerint az LMP garanciát kapott, hogy saját frakciója lehet, akkor is, ha a várt kettő helyett egy helyen tud csak győzni a zöld párt jelöltje egyéniben. A három roma politikus listára kerülésével kapcsolatban valamiféle kompromisszum körvonalazódik, a miniszterelnökjelölt kérését legalább részben teljesíteni fogják a pártok.

Elutasították viszont Márki-Zay Péter azon kérését, hogy a Mindenki Magyarországért Mozgalom politikusai felkerüljenek a közös ellenzéki listára – ettől függetlenül Márki-Zay Péter MMM-es támogatói valamely ellenzéki párt kvótájának terhére természetesen a listára kerülhetnek még, de külön kvótát nem kapnak a pártoktól.

A 45 hely azért fontos, mert az Országgyűlés 199 képviselőjelöltjéből a választási törvény alapján 106-ot az egyéni körzetekben választanak meg, tehát 93 helyről döntenek listán, és mivel a legtöbb közvélemény-kutatás adatai szerint fej-fej mellett áll az Egységben Magyarországért (az ellenzék) és a Fidesz-KDNP, így vélhetően a listás helyeknek is nagyjából a felére számíthatnak.